ΑΘΗΝΑ
17:16
|
16.05.2022
Σε μικρές αλλαγές στις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μικρές αλλαγές στις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό προχώρησε το υπουργείο Εργασίας στην τροπολογία για την άδεια των εργαζομένων γονέων των οποίων τα παιδιά νοσούν από Covid- 19, διατηρώντας ωστόσο την μείωση των αποδοχών στο 50%.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως περιλαμβάνεται ρύθμιση η οποία «φωτογραφίζει» τους ανεμβολίαστους, καθώς όπως αναφέρεται «εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα αναπληρώνουν τις ώρες εργασίας που χάθηκαν λόγω της απομόνωσης στο 100% αντί του 50% που ίσχυε, με επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας, χωρίς αμοιβή».

Ειδικότερα, οι τρεις αλλαγές του υπουργείου Εργασίας, προβλέπουν ότι:

  • Οι εργαζόμενοι γονείς κατά τη διάρκεια της άδειας της νόσησης των τέκνων τους από κορονοϊό θα λαμβάνουν για τις τρεις  πρώτες ημέρες το 50% των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη, και για την τέταρτη  ημέρα το 100% των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό (αντί του 50% από τον ΕΦΚΑ).
  • Δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζομένους που κάνουν χρήση της άδειας λόγω νόσησης από κορονοϊό, στην περίπτωση που έχουν νοσήσει οι ίδιοι.
  • Για εργαζόμενους που τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν  αυτά, εξακολουθεί να εφαρμόζεται η πρόβλεψη της τηλεργασίας ή -εάν δεν είναι εφικτή- η χορήγηση άδειας με την παροχή εργασίας μιας ώρας ημερησίως πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, χωρίς αμοιβή, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι την αναπλήρωση των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον. Ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι  ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πηγές: Το Βήμα, ΑΘΗΝΑ 9.84

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνελήφθη 40χρονος που εκβίαζε 30χρονη για να μη δημοσιοποιήσει φωτογραφίες της

Ξεκίνησε μπαράζ προσαγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ινδονησία: Αιματηρό τροχαίο με 14 νεκρούς και 10 τραυματίες

Ποια «κόκκινη γραμμή» θέτει ο Πούτιν σε Σουηδία και Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα