ΑΘΗΝΑ
16:08
|
26.06.2024
Εκτίμησε πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα καταλαγιάσουν «σταδιακά εντός έτους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πιθανότητα αλλαγής της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ μπροστά στην αύξηση του πληθωρισμού απέρριψε σήμερα με συνέντευξή της στο γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter η 66χρονη επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Εξήγησε πως «ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ είναι πολύ μπροστά σε σχέση με αυτόν της Ευρώπης…οπότε έχουμε κάθε λόγο να μην δράσουμε τόσο γρήγορα και δυναμικά όπως θα περίμενε κανείς από την Fed».

Σε επόμενο σημείο η Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα καταλαγιάσουν «σταδιακά εντός έτους».

«Θα πέσει λιγότερο από ό,τι είχαμε προβλέψει, αλλά θα πέσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός θα είναι 3,2% το 2022 (…) και σημαντικά μικρότερος στη Γαλλία» είπε χαρακτηριστικά, προβλέποντας επίσης πτώση του πληθωρισμού το 2023 και το 2024.

«Οι τιμές της ενέργειας δεν πρόκειται να συνεχίσουν να αυξάνονται επ’αόριστον και τελικά θα υποχωρήσουν» εκτίμησε. Απαντώντας σε αυτούς που ζητούν αύξηση των επιτοκίων επισήμανε πως αυτό θα είχε βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα «έξι έως εννιά μηνών» σε βάρος της ανάπτυξης.

Δεν απέφυγε τις αναφορές στην σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ αποδίδοντας το φαινόμενο στην έξαρση της πανδημίας και τις συνέπειές της στην οικονομία την τελευταία διετία.

Νωρίτερα, άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανέφεραν πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μπορεί με «μεγάλη ευκολία» να «κολλήσει» πάνω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για σύσφιξη της πολιτικής της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Η Δύση στηρίζει τα σχέδια του ψυχασθενή Νετανίαχου»

Μήνυμα Μητσοτάκη προς ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας: Λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια

Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα