ΑΘΗΝΑ
18:41
|
24.04.2024
Περισσότεροι από 1,2 εκ. άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως το 2019 από λοιμώξεις που προκλήθηκαν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως το 2019 από λοιμώξεις που προκλήθηκαν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη για το θέμα μέχρι σήμερα. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον ετήσιο αριθμό θανάτων από την ελονοσία ή το AIDS.

Οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο, αλλά η μικροβιακή αντοχή απειλεί την υγεία όλων, σύμφωνα με την έκθεση. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως επείγει η επένδυση σε νέα φάρμακα, αλλά και η πιο σωστή χρήση των ήδη υπαρχόντων.

Τα τελευταία χρόνια, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών για ασήμαντες λοιμώξεις σημαίνει ότι αυτά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά έναντι σοβαρότερων μολύνσεων και επιπλοκών. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι πεθαίνουν από κοινές, προηγουμένως θεραπεύσιμες, λοιμώξεις, επειδή τα βακτήρια που τις προκαλούν έχουν γίνει ανθεκτικά στη θεραπεία.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν πρόσφατα ότι η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι η «κρυφή πανδημία» που θα μπορούσε να εμφανιστεί στον απόηχο του Covid-19.

Η εκτίμηση για τους παγκόσμιους θανάτους από AMR, που δημοσιεύεται στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό «Lancet», βασίζεται σε ανάλυση 204 χωρών, και τα αποτελέσματά της οφείλονται στην εργασία διεθνούς ομάδας ερευνητών ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Υπολογίζεται πως έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 από ασθένειες στις οποίες έπαιξε ρόλο η AMR – πέρα από τους 1,2 εκατομμύρια θανάτους που προκάλεσε άμεσα. Την ίδια χρονιά, το AΙDS πιστεύεται ότι προκάλεσε 860.000 θανάτους και η ελονοσία 640.000.

Ο καθηγητής Κρις Μάρρεϋ, από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, είπε ότι τα νέα δεδομένα αποκάλυψαν την πραγματική κλίμακα της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως και ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι απαιτείται άμεση δράση «αν θέλουμε να παραμείνουμε μπροστά στον αγώνα ενάντια αντιμικροβιακή αντοχή». Οι ειδικοί τονίζουν επίσης πως είναι απαραίτητη η ακριβής εξακρίβωση και παρακολούθηση των διαφορετικών επιπέδων αντιμικροβιακής αντοχής που υπάρχουν σε διαφορετικές χώρες και περιφέρειες.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο Ελ. Βενιζέλος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα