ΑΘΗΝΑ
01:20
|
20.04.2024
Αυξήθηκε η χρήση κάνναβης και ταυτόχρονα μειώθηκε η χρήση άλλων ουσιών, όπως το έκστασι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξήθηκε η χρήση κάνναβης και ταυτόχρονα μειώθηκε η χρήση άλλων ουσιών, όπως το έκστασι, κατά τη διάρκεια της επιβολής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Έρευνας για τις Ουσίες Εξάρτησης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικοεξάρτηση (ΕΚΠΝΤ), που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη (20/1), και στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και Κύπριοι επιστήμονες.

Στην πανευρωπαϊκή έρευνα συμμετείχαν 48.469 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που είχαν κάνει χρήση ουσιών εξάρτησης. Τα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα, σύμφωνα με την έρευνα, έδειξαν ότι αυξήθηκε η χρήση κάνναβης και ταυτόχρονα μειώθηκε η επικράτηση ουσιών που χρησιμοποιούνται και συγκεκριμένα το έκστασι.

Η κάνναβη ήταν η ουσία που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο, με το 93% των ερωτηθέντων στην έρευνα να αναφέρουν ότι τη χρησιμοποίησαν τους προηγούμενους 12 μήνες και με μικρή διακύμανση μεταξύ των χωρών.

Το έκστασι (35%), η κοκαΐνη (35%) και οι αμφεταμίνες (28%) ήταν οι επόμενες πιο συχνά αναφερόμενες παράνομες ουσίες χρήσης, με τη σειρά των τριών ουσιών να ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) ανέφερε ότι έκανε περισσότερη χρήση κάνναβης και 42% ανέφερε λιγότερη χρήση έκστασι. Επίσης ένα στα πέντε άτομα (20%) ανέφεραν χρήση LSD κατά τον τελευταίο χρόνο, 16% νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS) και 13% χρήση κεταμίνης. Η χρήση ηρωίνης αναφέρθηκε από το 3% των ερωτηθέντων.

Ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, Αλέξις Γκουσντίλ, ανέφερε ότι αυτά τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τη μεγάλη ποικιλία ουσιών εξάρτησης που διατίθενται σε όλη την Ευρώπη και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα χρήσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

«Ένας εντυπωσιακός αριθμός 100 οργανισμών ήρθε μαζί μας αυτή τη φορά για τη δημιουργία, τη μετάφραση και την προώθηση της έρευνας, διασφαλίζοντας ότι αυτό είναι τώρα ένα ανεκτίμητο εργαλείο που θα βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτικών για τα ναρκωτικά,» είπε.

Οι διαδικτυακές έρευνες αποτελούν βασικό εργαλείο για την παρακολούθηση του μεταβαλλόμενου προβλήματος των ουσιών εξάρτησης στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα