ΑΘΗΝΑ
15:24
|
20.04.2024
«Θα δοκιμάσει τις αντοχές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ; Ναι, πιστεύω ότι θα το κάνει, αλλά θα πληρώσει ένα σοβαρό τίμημα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πεποίθησή του πως η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, εκτιμώντας όμως ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιθυμεί ένα πόλεμο μεγάλης κλίμακας. «Η εκτίμησή μου είναι ότι θα κινηθεί. Πρέπει να κάνει κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα πληρώσει ένα «σοβαρό τίμημα» αν δοκιμάσει τις αντοχές της Δύσης.

Ερωτηθείς για την άποψή του σχετικά με τις προθέσεις του κ. Πούτιν, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: «Θα δοκιμάσει τις αντοχές της Δύσης; Θα δοκιμάσει τις αντοχές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο πιο πολύ μπορεί; Ναι, πιστεύω ότι θα το κάνει, αλλά θα πληρώσει ένα σοβαρό τίμημα».

«Δεν έχει δει ποτέ του κυρώσεις σαν αυτές που υποσχέθηκα ότι θα επιβληθούν αν κάνει μια τέτοια κίνηση», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η ένταση της «τιμωρίας» θα εξαρτηθεί από την κλίμακα της όποιας εισβολής.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξέδωσαν αργότερα ανακοίνωση με την οποία διευκρίνιζαν τη θέση των ΗΠΑ, αφού ορισμένοι δημοσιογράφοι στη συνέντευξη Τύπου ρώτησαν τον κ. Μπάιντεν για το αν οι ΗΠΑ θα επέτρεπαν μια μικρής κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Σε δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε: «Εάν οποιεσδήποτε ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κινηθούν πέρα από τα ουκρανικά σύνορα, αυτό θα αποτελεί εισβολή και θα αντιμετωπιστεί με μια γρήγορη, αυστηρή και ενιαία απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους τους».

Ερωτηθείς πόσο ανησυχεί για το ενδεχόμενο μια σύγκρουση στην Ουκρανία να εμπλέξει τις γειτονικές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: Ο μόνος πόλεμος που είναι χειρότερος από έναν σκόπιμο πόλεμο, είναι ένας πόλεμος ακούσιος και αυτό που με ανησυχεί είναι ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να είναι ανεξέλεγκτη». Και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το να παραμείνουν οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ ενωμένες, ενόψει μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης.

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε, τέλος, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ανοικτές σε συζητήσεις με τη Ρωσία και ότι μια σύνοδος κορυφής με τον κ. Πούτιν εξακολουθεί να είναι «πιθανή».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει διατυπώσει μια σειρά από αιτήματα προς τις δυτικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Συμμαχίας σε κράτη μέλη, όπως η Πολωνία, θα πρέπει να περιοριστούν.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα δεν κατάφεραν να επιτύχουν σημαντικά βήματα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη αύριο Παρασκευή, μετά από μια επίσκεψη στην Ουκρανία και συνομιλίες με Ευρωπαίους συμμάχους στο Βερολίνο.

Μιλώντας στο Κίεβο, ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» και προειδοποίησε εκ νέου για σκληρές κυρώσεις σε περίπτωση που το πράξει.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα