ΑΘΗΝΑ
01:46
|
24.04.2024
Καταδικάστηκε επειδή μοιράστηκε, μέσω WhatsApp, εικόνες που θεωρήθηκαν προσβλητικές για τον προφήτη Μωάμεθ και μία από τις συζύγους του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο στην πόλη Ραβαλπίντι του βόρειου Πακιστάν καταδίκασε την Τετάρτη την Ανέκα Ατέκ, βάσει των αυστηρών νόμων περί βλασφημίας της χώρας, οι οποίοι επιβάλλουν υποχρεωτική θανατική ποινή για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ.

«Το βλάσφημο υλικό που μοιράστηκε η κατηγορούμενη γυναίκα μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και τα μηνύματα καθώς και οι γελοιογραφίες που στάλθηκαν είναι απολύτως μη ανεκτά για έναν μουσουλμάνο», έγραψε ο δικαστής στην ετυμηγορία του για την υπόθεση.

Σε δήλωσή της στο δικαστήριο, η 26χρονη που δηλώνει αθώα, υποστήριξε ότι το 2020 η μηνυτής της την είχε παρασύρει σκόπιμα σε μια θρησκευτική συζήτηση για να την παγιδεύσει, αφού εκείνη αρνήθηκε να είναι «φιλική» απέναντί του. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί σε ένα δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι πολλαπλών παικτών και συνέχισαν να επικοινωνούν στο WhatsApp.

Η θανατική καταδίκη της 26χρονης υπόκειται σε επικύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχόρης, ενώπιον του οποίου διατηρεί το δικαίωμα της έφεσης.

Η βλασφημία αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα στο Πακιστάν, όπου οι αυστηροί νόμοι της χώρας επισύρουν αυστηρές ποινές για διάφορα είδη αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων ποινών έως και ισόβιας κάθειρξης για ορισμένες μορφές του εγκλήματος και της υποχρεωτικής θανατικής ποινής για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ.

Όλο και περισσότερο, οι ισχυρισμοί για βλασφημία οδηγούν σε εξωδικαστική βία, λυντσαρίσματα ή εκτεταμένες βίαιες διαμαρτυρίες.

Από το 1990, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά από ισχυρισμούς περί βλασφημίας, σύμφωνα με καταγραφή του Al Jazeera. Οι νεκροί περιλαμβάνουν άτομα που κατηγορούνται για βλασφημία, μέλη της οικογένειάς τους, δικηγόρους τους και τουλάχιστον έναν δικαστή, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Στην τελευταία τέτοια επίθεση, ένας διευθυντής εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας από τη Σρι Λάνκα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον όχλο και το σώμα του κάηκε δημοσίως στην ανατολική πόλη Σιαλκότ τον Δεκέμβριο, αφού κατηγορήθηκε για βλασφημία από συναδέλφους του.

Διεθνείς ομάδες για τα δικαιώματα λένε ότι οι νομικές διαδικασίες σε υποθέσεις βλασφημίας στο Πακιστάν είναι συχνά προκατειλημμένες εις βάρος των κατηγορουμένων λόγω της φορτισμένης φύσης των ισχυρισμών.

Σε έκθεση του 2015, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ) διαπίστωσε ότι οι δίκες για βλασφημία στο Πακιστάν ήταν “θεμελιωδώς άδικες” και εξέφρασε ανησυχίες για εκφοβισμό και παρενόχληση των δικαστών και προκατάληψη κατά των κατηγορουμένων από τους δικαστές.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα