ΑΘΗΝΑ
12:05
|
23.04.2024
Στο διυλιστήριο La Pampilla διέρρευσαν στη θάλασσα πάνω από 6.000 βαρέλια πετρελαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Οι αρχές του Περού ανακοίνωσαν πως στα ανοιχτά των ακτών της χώρας έχει προκληθεί πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή από πετρελαιοκηλίδα. Στο διυλιστήριο La Pampilla διέρρευσαν στη θάλασσα πάνω από 6.000 βαρέλια πετρελαίου μετά το χτύπημα ενός δεξαμενόπλοιου από κύματα που συνδέονται με την ηφαιστειακή έκρηξη της Τόνγκα το Σάββατο.

Οι αρχές έχουν αποκλείσει τρεις παραλίες που υπέστησαν ζημιές από τη διαρροή και σημειώνουν πως υπάρχουν δεκάδες νεκρά ζώα καλυμμένα με πετρέλαιο.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψαν την εταιρεία Repsol να καταβάλει αποζημίωση.

«Πρόκειται για τη χειρότερη οικολογική καταστροφή που έχει συμβεί γύρω από τη Λίμα τον τελευταίο καιρό και έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες οικογένειες ψαράδων», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Twitter, συμπληρώνοντας πως «Η Repsol πρέπει να καταβάλλει αμέσως αποζημίωση για τη ζημιά».

Ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας, Τίνε Βαν ντεν βαλ Μπάκε αρνήθηκε την ευθύνη για την καταστροφή κατά τη διάρκεια συνέντευξης χθες, Τετάρτη, λέγοντας ότι η διαρροή υπήρξε «περιορισμένη». «Δεν προκαλέσαμε αυτήν την οικολογική καταστροφή και δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος είναι υπεύθυνος», δήλωσε στο περουβιανό εθνικό ραδιόφωνο.

Όμως η πρωθυπουργός Μίρα Βάσκεθ είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία «προφανώς» δεν είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα.

Η Εισαγγελία του Περού ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον ρόλο της Repsol στο περιστατικό, εν μέσω προειδοποιήσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι ο ισπανικός ενεργειακός γίγαντας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα ύψους άνω των 34,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Εν τω μεταξύ, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Περού, Osinergmin, δήλωσε ότι έδωσε εντολή να κλείσει ο ένας από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς του διυλιστηρίου μέχρι να προσδιοριστούν τα αίτια της διαρροής.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι η διαρροή έχει καλύψει περίπου 18.000 στρέμματα προστατευόμενων ζωνών που περιέχουν μια ποικιλία σπάνιων φυτών και ζώων.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια καθαρισμού περίπου τριών χιλιομέτρων ακτογραμμής υπό την οργάνωση και καθοδήγηση της κυβέρνησης.

Το La Pampilla είναι χτισμένο ακριβώς έξω από την πόλη Βεντανίλλα στην περιοχή της Λίμα και είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Περού. Παράγει περισσότερο από το ήμισυ της τοπικής αγοράς καυσίμων.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

Ναυάγιο στη Μάγχη: Τουλάχιστον 5 νεκροί-Φόβοι για περισσότερους

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της UNRWA

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα