ΑΘΗΝΑ
17:10
|
16.05.2022
Διάσκεψη με θέμα ένα πιο άκαμπτο ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου των συνόρων για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών ξεκινά αύριο στο Βίλνιους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διάσκεψη με θέμα ένα πιο άκαμπτο ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου των συνόρων για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών ξεκινά αύριο στο Βίλνιους, με πρωτοβουλία της Αυστρίας και τη συμμετοχή Ελλάδας, Πολωνίας και φυσικά της οικοδέσποινας Λιθουανίας.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες λογικής», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ. «Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικεντρωθούν στο μεταναστευτικό σε εκείνα τα θέματα για τα οποία υπάρχει συμφωνία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να επικεντρωθεί στη θέσπιση ενός καθεστώτος ισχυρής προστασίας των εξωτερικών συνόρων και γρήγορου επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών.

Η Λιθουανή ομόλογός του, Agne Bilotaite, πρόσθεσε ότι η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση δείχνει ότι τα «μη δημοκρατικά κράτη» μπορούν να εργαλειοποιήσουν τον έλεγχο των «μεταναστευτικών ροών».

Τα τέσσερα κράτη προσκαλούν όλες τις χώρες της Ε.Ε. στη διάσκεψη της Παρασκευής και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Europol και Frontex.

Η αυστριακή έκκληση για έναν «συνασπισμό της λογικής» έρχεται μία ημέρα αφότου ο Κάρνερ τόνισε την έντονη αντίθεσή του στην προσέγγιση της νέας γερμανικής κυβέρνησης για το άσυλο, που είναι πιο φιλική προς τους μετανάστες. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ζήτησε τη δημιουργία ενός «συνασπισμού κρατών υποδοχής» για να ξεκινήσει η περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος ασύλου της ΕΕ.

«Τάσσομαι σθεναρά ενάντια σε τέτοιες προσπάθειες», είπε ο Κάρνερ στη γερμανική εφημερίδα Bild. 

Πηγές: Bild, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκίνησε μπαράζ προσαγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ινδονησία: Αιματηρό τροχαίο με 14 νεκρούς και 10 τραυματίες

Ποια «κόκκινη γραμμή» θέτει ο Πούτιν σε Σουηδία και Φινλανδία

Ηλιόπουλος: Το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής δυνάμωσε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα