ΑΘΗΝΑ
10:12
|
22.05.2022
Τα δύο πρώτα κρούσματα με την υπο-παραλλαγή Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα δύο πρώτα κρούσματα με την υπο-παραλλαγή Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για δύο ταξιδιώτες που εντοπίστηκαν στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προερχόμενα από το εξωτερικό και σήμερα βγήκαν τα αποτελέσματα του ελέγχου τους που ήταν θετικά.

Αύξηση θανάτων από κορονοϊό σε ποσοστό 14% καταγράφηκε σε μια εβδομάδα και για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ομότιμος καθηγητής γενετικής, προειδοποιώντας ότι η εμφάνιση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον 2 θα δυσκολέψει την επιδημιολογική κατάσταση.

«Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί, αλλά έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Για εμάς δύο δείκτες έχουν σημασία: ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Και οι δύο αριθμοί είναι αυξημένοι και σταθεροί. Στις ΜΕΘ διαχειριζόμαστε περιστατικά της Δέλτα. Αυτή την στιγμή, όσον αφορά τις νοσηλείες ασθενών Covid-19, έχουμε 80% περιστατικά της μετάλλαξης Δέλτα και 20% της Όμικρον, δήλωσε η κ. Παγώνη.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ανέφερε ότι αυτή την στιγμή η αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό διαφέρει: «Οι εμβολιασμένοι παίρνουν οδηγίες και παραμένουν στα σπίτια τους ενώ οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εβδομάδα γι αυτό και η Επιτροπή των Ειδικών πρότεινε την παράταση των μέτρων».

Μιλώντας για τη μετάλλαξη Δέλτα που ευθύνεται για την πλειονότητα των θανάτων, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι η Δέλτα προκαλεί επιπλοκές ειδικά σε ασθενείς άνω των 60 ετών, η διαχείριση των οποίων ήταν αρκετά δύσκολη γι αυτό και είχαμε θανάτους.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είπε ότι όσο βρίσκεται ανεμβολίαστος ο πληθυσμός, ο ιός βρίσκει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή γενετικής του ανθρώπου στο ΑΠΘ, «οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι αποτελούν εργοστάσιο μεταλλάξεων». Αναφορικά με τη νέα υπο-παραλλαγή της Όμικρον ανέφερε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά στοιχεία ακόμη πλην του ότι ξεκίνησε από τη Νορβηγία.

«Πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί. Και τα χέρια πλένουμε και αποστάσεις κρατάμε και μάσκα φοράμε», τόνισε ο επιστήμονας επισημαίνοντας ότι ο νέος αυτός ιός θα μεταδοθεί γρήγορα σε όλες τις χώρες.

Το πιο ανησυχητικό, όπως είπε στην ΕΡΤ ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι ότι «η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, ίσως ξεγλιστράει από τα εμβόλια. Yπάρχει η υποψία ότι επίσης τα υπάρχοντα rapid test δεν την πιάνουν». Γι αυτό είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι και να προσέχουν.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να εισηγηθεί την ενισχυτική δόση και στους εφήβους, όπως γίνεται και στην Αμερική. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε περιστατικά όπως αυτό με τον διπλά εμβολιασμένο 15χρονο μαθητή, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Πρότεινε επίσης η άδεια στους γονείς με παιδιά που έχουν αρρωστήσει να επεκταθεί από τις πέντε ημέρες στις εφτά.

ΕΟΔΥ: Τα χαρακτηριστικά της υποομάδας Όμικρον

«H υποομάδα 21L είναι επίσης γνωστή ως ΒΑ.2 και αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας, της 21M (ομάδα ή στέλεχος Όμικρον), η οποία αντιστοιχεί στην ταξινομική ομάδα B.1.1.529. H ομάδα 21M (Όμικρον) περιλαμβάνει την υποομάδα 21L (ΒΑ.2), και την υποομάδα 21K (ΒΑ.1), καθώς και άλλες επιπλέον υποομάδες Όμικρον. Η ΒΑ.1 αποτελεί την υποομάδα Όμικρον που έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως. Οι υποομάδες 21L και 21K έχουν 38 κοινές μεταλλάξεις νουκλεοτιδίων και αμινοξέων, αλλά η 21L έχει επιπλέον 27 διαφορετικές μεταλλάξεις, ενώ η 21K έχει επιπλέον 20 διαφορετικές μεταλλάξεις. Στην εξωτερική πρωτεΐνη S (Spike), οι δύο υποομάδες έχουν 21 κοινές μεταλλάξεις αμινοξέων, με την 21K να φέρει επιπρόσθετα 12 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων και την 21L να φέρει επιπρόσθετα 6 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων (συν μια μετάλλαξη/διαγραφή).

Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 21L λείπει η διαγραφή στη θέση S:H69- και S:V70- η οποία στοιχειοθετεί το “S-gene drop out” ή SGTF που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της 21K (Όμικρον) στα μοριακά τεστ. Για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως υποομάδα stealth.

Οι 6 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S (Spike) στην 21L είναι οι: S:T19I, S:V213G, S:S371F, S:T376A, S:D405N, και S:R408S. Επιπλέον, υπάρχει μια διαγραφή 9 νουκλεοτιδίων από τη θέση 21633-21641, η οποία οδηγεί στις διαγραφές στις θέσεις S:L24-, S:P25-, S:P26-, και επιπλέον στη θέση S:A27S».

Αναφορικά με το αν οι 7 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S καθιστούν την υποομάδα BA.2 ξεχωριστή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη αυξημένη δυνατότητα διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα, τονίζει ο ΕΟΔΥ και προσθέτει «Επίσης, καμία από αυτές τις 7 μεταλλάξεις δεν έχει συσχετιστεί με σημαντική δυνατότητα διαφυγής από ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των επτά μεταλλάξεων στις ιδιότητες του ιού είναι προς το παρόν άγνωστη.

Στην Ελλάδα τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον με τη μέθοδο SGTF έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

ΠΗΓΗ: Ertnews.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστεροειδής 7335: Μην κοιτάτε… πάνω στις 27 Μαΐου

Καμία απάντηση από τη Βόρεια Κορέα στην προσφορά εμβολίων από τις ΗΠΑ

«Αποφασιστικής σημασίας» για τις ΗΠΑ η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αύξηση κρουσμάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα