Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TotalEnergies δήλωσε, σήμερα, Παρασκευή ότι θα αποσυρθεί από τη Μιανμάρ λόγω της «επιδείνωσης» των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το πραξικόπημα, στερώντας με αυτόν τον τρόπο από τη στρατιωτική διακυβέρνηση της χώρας μια σημαντική πηγή εσόδων.
«Η κατάσταση, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και γενικότερα το κράτος δικαίου, η οποία συνεχίζει να επιδεινώνεται στη Μιανμάρ… μας οδήγησε να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και δεν επιτρέπει πλέον στην TotalEnergies να συνεισφέρει θετικά στη χώρα», ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
«Ως αποτέλεσμα, η TotalEnergies αποφάσισε να ξεκινήσει τη συμβατική διαδικασία αποχώρησης από το κοίτασμα Yadana και από την MGTC στη Μιανμάρ, τόσο ως φορέας εκμετάλλευσης όσο και ως μέτοχος, χωρίς καμία οικονομική αποζημίωση για την TotalEnergies», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Η εταιρεία, που κατέβαλε περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές της Μιανμάρ το 2019 και άλλα 176 εκατομμύρια δολάρια το 2020 με τη μορφή φόρων και «δικαιωμάτων παραγωγής», θα αποσυρθεί από το κοίτασμα φυσικού αερίου Yadana στη Θάλασσα Ανταμάν, το οποίο παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στον τοπικό πληθυσμό της Βιρμανίας και της Ταϊλάνδης, το αργότερο έξι μήνες μετά τη λήξη της συμβατικής περιόδου.
Η TotalEnergies εκμεταλλευόταν το κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο παράγει περίπου έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, από το 1992.
Η διεθνής διπλωματική πίεση και οι κυρώσεις έχουν αυξηθεί κατά της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την αμάχη ηγέτη Αούνγκ Σαν Σου Κι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έχουν επιβάλει στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις στον στρατό της χώρας, τους ηγέτες και τις οργανώσεις του, ενώ η νορβηγική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telenor πούλησε αυτή την εβδομάδα το μερίδιό της σε υπηρεσία ψηφιακών πληρωμών στη Βιρμανία λόγω του πραξικοπήματος.
Από την πλευρά της, και η αμερικανική εταιρεία ενέργειας Chevron Corp δήλωσε επίσης ότι προχωράει σε μια προγραμματισμένη τακτική μετάβαση που οδηγεί σε έξοδο από την κοινή επιχείρηση φυσικού αερίου Yadana στη Μιανμάρ. «Υπό το φως των συνθηκών στη Μιανμάρ, επανεξετάσαμε το ενδιαφέρον μας για το έργο φυσικού αερίου Yadana για να επιτρέψουμε μια προγραμματισμένη και ομαλή μετάβαση που θα οδηγήσει σε έξοδο από τη χώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Περισσότεροι από 1.400 άμαχοι έχουν δολοφονηθεί στη Μιανμάρ κατά τις επιχειρήσεις καταστολής των διαφωνούντων υπερασπιστών της Δημοκρατίας, ενώ οι ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, σύμφωνα με τοπική ομάδα παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ πολυάριθμες πολιτοφυλακές κατά της χούντας έχουν αναδυθεί σε όλη τη χώρα.
Η πρώην ηγέτης της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι καταδικάστηκε πρόσφατα σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και τώρα αντιμετωπίζει πέντε νέες κατηγορίες.
Ο στρατός της Μιανμάρ αντιμετωπίζει επίσης διεθνή κατακραυγή για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, κυρίως μουσουλμανικής, εθνοτικής μειονότητα Ροχίνγκια, η οποία αντιμετωπίζει εντεινόμενες διώξεις από το 2017.
Με πληροφορίες από AFP, Reuters