ΑΘΗΝΑ
22:52
|
23.04.2024
Κατηγορούνται ότι αξιοποίησαν την απειλή για βόμβα σε αεροσκάφος της Ryanair για να το εκτρέψουν από την πορεία του και να συλλάβουν τον Ρομάν Προτάσεβιτς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε τέσσερις Λευκορώσους αξιωματούχους για αεροπειρατεία, αναφορικά με την εκτροπή ενός επιβατικού αεροπλάνου στο Μινσκ τον περασμένο Μάιο.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν ψευδή απειλή για βόμβα για να εκτρέψουν πτήση της Ryanair στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου και συνελήφθη ο δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του. Αξιωματούχοι του FBI χαρακτήρισαν το περιστατικό ως μια «αλόγιστη παραβίαση».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια έκθεση του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απειλή για βόμβα ήταν εσκεμμένα ψευδής.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε ότι οι τέσσερις άνδρες, οι Λεονίντ Μικάλεβιτς Τσούρο και Όλεγκ Καζιούχιτς -ο γενικός διευθυντής και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κρατικής αρχής αεροναυτιλίας της Λευκορωσίας- και οι αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας Αντρέι Ανατόλιεβιτς  και ένας ακόμα το όνομα και επώνυμο του οποίου αγνοείται, παραμένουν ελεύθεροι στη Λευκορωσία.

Αν τα συγκεκριμένα στελέχη του λευκορωσικού κράτους δικάζονταν σε αμερικανικό δικαστήριο θα αντιμετώπιζαν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τσούρο κοινοποίησε προσωπικά την ψευδή απειλή για βόμβα στους αξιωματούχους εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας πριν απογειωθεί η πτήση της Ryanair για το Βίλνιους της Λιθουανίας από την Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι εναέριας κυκλοφορίας περίμεναν το αεροπλάνο να εισέλθει στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας προτού ειδοποιήσουν τον πιλότο για την υποτιθέμενη απειλή για βόμβα, προκειμένου έτσι να το αναγκάσουν να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Ο Κάζιουχιτς προσπάθησε αργότερα να παραποιήσει το αρχείο του περιστατικού για να κρύψει την απειλή για βόμβα και τη συμμετοχή αξιωματούχων της κρατικής ασφάλειας, σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο.

Μιλώντας μετά την κατάθεση των κατηγοριών σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο βοηθός διευθυντής του FBI Μάικλ Ντρίσκολ χαρακτήρισε την αεροπειρατεία «αλόγιστη παραβίαση του αμερικανικού νόμου».

Πέρυσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, αναφέρθηκε στο περιστατικό ως «πειρατεία υπό την αιγίδα του κράτους». Το περιστατικό προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή και επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Λευκορωσία από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκείνη την εποχή, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επέμεινε ότι η απειλή για βόμβα ήταν πραγματική και ότι «προείχε η  ασφάλεια της χώρας».

Ο Προτάσεβιτς, ένας 26χρονος δημοσιογράφος στο μέσο ενημέρωσης της αντιπολίτευσης «Nexta», και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα συνελήφθησαν όταν η πτήση προσγειώθηκε στο Μινσκ.

Ο νεαρός δημοσιογράφος αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο και πέρασε τους τελευταίους επτά μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι γονείς του είπαν στα λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης τον Νοέμβριο ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα στην επαφή τους μαζί του μετά την αποφυλάκισή του.

Ο Λουκασένκο -ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994- κέρδισε στις ευρέως αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2020, πυροδοτώντας μήνες μαζικών διαδηλώσεων.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα