ΑΘΗΝΑ
02:52
|
13.11.2024
Ο βομβαρδισμός της υποδομής, που αποδόθηκε από τις ΗΠΑ στον ISIS, θα μπορούσε να είχε κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες αμάχους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 2017, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν ένα κομμάτι στρατηγικής υποδομής στη Συρία, το φράγμα Τάμπκα στον ποταμό Ευφράτη, παρά το γεγονός ότι αυτό βρισκόταν στη λίστα των υποδομών που δεν έπρεπε να χτυπηθούν, ανέφεραν οι New York Times.

Ένα βομβαρδιστικό B-52 έριξε μερικά από τα βαρύτερα όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο φράγμα, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός BLU-109 «bunker buster», το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει στόχους οχυρωμένου σκυροδέματος. Αυτή η βόμβα διαπέρασε πέντε ορόφους σε έναν από τους πύργους του φράγματος, αλλά δεν εξερράγη.

Αν η, σοβιετικής σχεδίασης, κατασκευή από χώμα και σκυρόδεμα είχε καταρρεύσει, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζούσαν σε μια κοιλάδα κάτω από αυτή πιθανότατα θα είχαν πεθάνει. Τελικά, το φράγμα δεν καταστράφηκε αμέσως, αλλά η ζημιά στον εξοπλισμό του το κατέστησε εκτός λειτουργίας και κινδύνευε να υπερχειλίσει.

Μια άνευ προηγουμένου ανακωχή στην οποία συμμετείχαν το Ισλαμικό Κράτος, δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ , και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, χτυπήθηκε εσπευσμένα από τις ρωσικές δυνάμεις για να καταστεί εφικτή μέσω ενός γερανού η επισκευή  των πυλών έκτακτης ανάγκης και να αποσοβηθεί η υπερχείλιση.

Αφού ολοκληρώθηκε η εργασία από ένα πλήρωμα 16 εργαζομένων, μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε το φορτηγό που μετέφερε μερικούς από αυτούς. Το χτύπημα είχε διαταχθεί από την ίδια ομάδα που είχε προκαλέσει το αρχικό πλήγμα στο φράγμα. Σκοτώθηκαν ένας μηχανολόγος μηχανικός, ένας τεχνικός και ένας εργάτης.

Τα γεγονότα εκτέθηκαν από τους Times με βάση συνεντεύξεις ανώνυμων στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, καθώς και Σύριων, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανικού που ήταν παρών στο φράγμα την ημέρα του χτυπήματος. Πρόκειται για το πιο πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας σχετικά με τις επιχειρήσεις της στρατιωτικής ομάδας «Talon Anvil», τις οποίες πολλοί στις ΗΠΑ επικρίνουν ως απερίσκεπτες. Η συγκεκριμένη ομάδα δημιουργήθηκε για να συντονίσει την πολεμική προσπάθεια κατά του Ισλαμικού Κράτους και στελεχώθηκε από κομάντο της Ομάδας Δέλτα του Στρατού των ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετικές αναφορές.

Το χτύπημα της 26ης Μαρτίου στο φράγμα Τάμπκα αποδόθηκε στις ΗΠΑ από τη Ρωσία και τη Συρία, αλλά ο –εκείνη την περίοδο υπολοχαγός- στρατηγός Στέφεν Τζ. Τάουνσεντ, υπό την αρμοδιότητα του οποίου λειτουργούσε η ομάδα εργασίας, απέρριψε την κατηγορία ως «διάφορα τρελά ρεπορτάζ».

«Το Φράγμα Τάμπκα δεν είναι στόχος της συμμαχίας, και όταν γίνονται πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους, στο φράγμα ή κοντά στο φράγμα, χρησιμοποιούμε πυρομαχικά που δεν εκτοξεύονται για να αποφύγουμε περιττές ζημιές στις εγκαταστάσεις», είχε διαβεβαιώσει τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με πηγές των Times, η «Talon Anvil» χρησιμοποιούσε τακτικά ένα τέχνασμα για να παρακάμψει τη διαδικασία ελέγχου αεροπορικών επιδρομών από ανώτερα διοικητικά στελέχη, επικαλούμενη τον επείγοντα χαρακτήρα της υπεράσπισης των συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ από μια επικείμενη επίθεση. Το χτύπημα στο φράγμα δικαιολογήθηκε επίσης με αυτόν τον τρόπο, αλλά αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι δεν εξελισσόταν καμία μεγάλη μάχη στην περιοχή πριν από το βομβαρδισμό.

Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων αναγνώρισε ότι εκτοξεύθηκαν τρεις βόμβες των 2.000 λιβρών, αλλά είπε ότι «στόχευαν πύργους, όχι το ίδιο το φράγμα». Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν κατέρρευσε το φράγμα απέδειξε την ασφάλεια της επιχείρησης, σύμφωνα με εκπροσώπους του στρατού.

Οι Times ανέφεραν ότι, πριν το βομβαρδισμό, υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά από εξειδικευμένους μηχανικούς στο γραφείο Αμυντικών Πόρων και Υποδομής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας που συνιστούσε να μην χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος εκρηκτικών στην περιοχή του φράγματος. Ακόμη και σχετικά μικρά πυρομαχικά όπως οι πύραυλοι Hellfire θα μπορούσαν να βλάψουν δομές από σκυρόδεμα που ελέγχουν τη ροή του νερού, ανέφερε η τετρασέλιδη αξιολόγηση, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η «Talon Anvil» δεν είχε αναφέρει το πλήγμα του φράγματος. Ο αμερικανικός στρατός έπρεπε να αναδιαμορφώσει την εικόνα του τι είχε συμβεί εξετάζοντας τα αρχεία καταγραφής από το βομβαρδιστικό B-52, σύμφωνα με πηγή των Times. Δεν ελήφθησαν πειθαρχικά μέτρα εναντίον μελών της μυστικής μονάδας, ανέφερε η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σταματούν για ένα μήνα οι πτήσεις από ΗΠΑ σε Αϊτή

Στην Αστάνα καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία

Debate για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις 20/11

Και άλλο αεροσκάφος δέχθηκε σφαίρες από συμμορίες στην Αϊτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα