ΑΘΗΝΑ
02:30
|
25.04.2024
Περισσότεροι από 10 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Τυνησίας, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 11 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και ένα κορίτσι 10 ετών, έχασαν τη ζωή τους καθώς σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στα ανοιχτά της πόλης Σφαξ της Τυνησίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του infomigrants, οι αρχές της ακτοφυλακής ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν καταφέρει να ανασύρουν τις σορούς μόλις τεσσάρων από τα ήδη έντεκα γνωστά θύματα του ναυαγίου που συνέβη κοντα στα νησιά Κέρκενα, με τον εκπρόσωπο του στρατού, Χουσέμ Εντί Τζεμπαμπλί (Houssem Eddine Jebabli) να περιορίζεται από την πλευρά του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις 21 διασώσεις στις οποίες προχώρησε η ακτοφυλακή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2021 περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της διαδρομής της Μεσογείου και της βορειοδυτικής Αφρικής. Τον περασμένο Ιούλιο, υπερπλήρες σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από την Αίγυπτο, το Σουδάν, την Ερυθραία και το Μπαγκλαντές, ανατράπηκε στα ανοιχτά της Τυνησίας, με τουλάχιστον 43 μετανάστες να χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους, ενώ μόλις 84 άνθρωποι διασώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2021 αποκάλυψε πως περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις συγκρούσεις και τη φτώχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν χάσει την ζωή τους στη θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, καταδεικνύοντας την Μεσόγειο Θάλασσα ως το κύριο πεδίο αυτών των θανάτων. Ειδικότερα, ο ΔΟΜ επεσήμανε ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021, 896 άτομα έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της συγκεκριμένης θαλάσσιας οδού, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 130% σε σύγκριση με το 2020.

Ολόκληρη η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης: