ΑΘΗΝΑ
08:38
|
23.04.2024
Η καλλιέργεια της «ψεύτικης» μπανάνας θα θρέψει εκατομμύρια ανθρώπους σε έναν κόσμο που θερμαίνεται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επιστήμονες λένε ότι το φυτό enset, βασικό συστατικό της Αιθιοπίας, θα μπορούσε να είναι μια νέα υπερτροφή και σωτήριο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η καλλιέργεια που μοιάζει με μπανάνα έχει τη δυνατότητα να θρέψει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το φυτό είναι σχεδόν άγνωστο εκτός Αιθιοπίας, όπου χρησιμοποιείται για την παρασκευή χυλού και ψωμιού.

Η έρευνα δείχνει ότι η καλλιέργεια μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολύ μεγαλύτερο εύρος στην Αφρική.

«Πρόκειται για μια καλλιέργεια που μπορεί να διαδραματίσει πραγματικά σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο Δρ Wendavek Abebe από το Πανεπιστήμιο Hawassa στην Awasa της Αιθιοπίας.

Το Enset ή «ψεύτικη μπανάνα» είναι στενός συγγενής της μπανάνας, αλλά καταναλώνεται μόνο σε ένα μέρος της Αιθιοπίας.

Ο καρπός του φυτού που μοιάζει με μπανάνα είναι μη βρώσιμος, αλλά οι αμυλώδεις μίσχοι και οι ρίζες μπορούν να ζυμωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή χυλού και ψωμιού.

Enset
Το φυτό είναι στενός συγγενής της μπανάνας και μοιάζει με τον «ξάδερφό» του

Το Enset είναι βασικό προϊόν στην Αιθιοπία, όπου περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε αυτό για τροφή.

Χρησιμοποιώντας το σε γεωργικές έρευνες και εργασίες μοντελοποίησης, οι επιστήμονες προέβλεψαν το δυνητικό εύρος του φαινομένου κατά τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Διαπίστωσαν, ότι η καλλιέργεια θα μπορούσε ενδεχομένως να θρέψει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους και να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια στην Αιθιοπία και σε άλλες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, της Ουγκάντα ​​και της Ρουάντα.

Ο ερευνητής της μελέτης Dr James Borrell, από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, Kew, είπε ότι η φύτευση ως ρυθμιστική καλλιέργεια για άπαχους χρόνους θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Έχει μερικά πραγματικά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που το καθιστούν απολύτως μοναδικό ως καλλιέργεια“, τόνισε και συνέχισε “Το φυτεύεις ανά πάσα στιγμή, το θερίζεις ανά πάσα στιγμή και είναι πολυετές. Γι’ αυτό το λένε το δέντρο κατά της πείνας“.

Η Αιθιοπία είναι ένα σημαντικό κέντρο εξημέρωσης των καλλιεργειών στην Αφρική, όπου υπάρχει ο καφές και πολλές άλλες καλλιέργειες.

Enset
Το Enset φτάνει τα 10 μέτρα (39 πόδια).

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται, ότι θα επηρεάσει σοβαρά τις αποδόσεις και τη διανομή των βασικών τροφών σε όλη την Αφρική αλλά και πέρα ​​από αυτήν.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αναζήτηση νέων φυτών για τη διατροφή του κόσμου, δεδομένης της εξάρτησής μας από μερικές βασικές καλλιέργειες. Σχεδόν οι μισές από όλες τις θερμίδες που τρώμε προέρχονται από τρία είδη – ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Ο καιρός σήμερα: Λασποβροχές, σκόνη και ζέστη

Επικοινωνία επιστημόνων με φάλαινα νοτιοανατολικά της Αλάσκας

Νέος ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα