ΑΘΗΝΑ
00:59
|
06.05.2024
Ο ΟΗΕ καταδίκασε την αεροπορική επιδρομή σε κέντρο κράτησης της Υεμένης, που σκότωσε περισσότερους από 70 ανθρώπους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εγκατάσταση στη Σάαντα, ένα προπύργιο του αντάρτικου κινήματος Χούτι στη βορειοδυτική Υεμένη, χτυπήθηκε την Παρασκευή. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σε δήλωση ότι «η κλιμάκωση πρέπει να σταματήσει».

Σε δήλωση το Σάββατο, ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός που πολεμά τους αντάρτες Χούτι στη χώρα αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε την αεροπορική επιδρομή.

Ο συνασπισμός είπε επίσης, ότι η τοποθεσία δεν περιλαμβανόταν σε λίστα στόχων προς αποφυγή που είχε συμφωνηθεί με τον ΟΗΕ και δεν είχε αναφερθεί από τον Ερυθρό Σταυρό.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πολεμούν τους αντάρτες Χούτι από το 2015. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 10.000 παιδιά, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα των μαχών. Εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί και μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

«Ώρες μετά την αεροπορική επιδρομή, οι διασώστες εξακολουθούσαν να βγάζουν πτώματα από τα ερείπια και οι ελπίδες να βρουν επιζώντες εξασθενούν», λέει η ανταποκρίτρια του BBC για τη Μέση Ανατολή, Άννα Φόστερ.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών είναι ασαφής. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανέφεραν ότι τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αν και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Η τηλεόραση των Χούτι έδειξε εικόνες από τη σκηνή ανδρών που καθαρίζουν τα συντρίμμια με τα χέρια τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είπαν ότι ένα νοσοκομείο είχε περισσότερα από 200 θύματα.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά πτώματα στο σημείο της αεροπορικής επιδρομής, πολλοί αγνοούμενοι», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμέντ Μαχάτ, επικεφαλής των ΓΧΣ στην Υεμένη «Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Φαίνεται ότι ήταν μια φρικτή πράξη βίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε επίσης αποκλιμάκωση.

Πιο νότια, τρία παιδιά σκοτώθηκαν καθώς έπαιζαν ποδόσφαιρο όταν αεροπορική επιδρομή έπληξε μια εγκατάσταση τηλεπικοινωνιών στην πόλη-λιμάνι Χουντάιντα που ελέγχεται από τους αντάρτες, ανέφερε η υπηρεσία βοήθειας Save the Children.

Η Σαουδική Αραβία τόνισε, ότι ο συνασπισμός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Χουντάιντα. Ο συνασπισμός έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές, από τότε που οι Χούτι πραγματοποίησαν επίθεση με drone και πυραύλους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Δευτέρα. Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στην πρώτη φονική επίθεση αυτού του είδους στα εμιράτα.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα