ΑΘΗΝΑ
17:27
|
19.04.2024
Βουλεύτρια του Συντηρητικού κόμματος καταγγέλλει πως απομακρύνθηκε από τη θέση της επειδή «ο μουσουλμανισμός ἠταν "θέμα"» σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ισλαμοφοβικές αντιλήψεις και πρακτικές εντός της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον εγκαλεί το κυβερνητικό σχήμα πρώην υφυπουργός, αποκαλύπτοντας σε συνέντευξή της ότι απομακρύνθηκε από το υπουργείο στο οποίο είχε διοριστεί με το επιχείρημα ότι η μουσουλμανική πίστη της «έκανε τους συναδέλφους της να αισθάνονται άβολα».

«Ήταν σαν να με γρονθοκόπησαν στο στομάχι. Ένιωσα ταπεινωμένη και αδύναμη. Μου είπαν ότι στη συνάντηση ανασχηματισμού στην Ντάουνινγκ Στριτ ο “μουσουλμανισμός” τέθηκε ως “ζήτημα”, ότι η ιδιότητά μου ως “μουσουλμάνα γυναίκα υπουργός” έκανε τους συναδέλφους να νιώθουν άβολα», ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Times η 49χρονη Νουσράτ Γκανί (Nusrat Ghani), η  πρώτη μουσουλμάνα υπουργός της Βρετανίας, η οποία κατά τον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου 2020 απομακρύνθηκε από τη θέση της ως υφυπουργός Μεταφορών.

«Όταν αμφισβήτησα το κατά πόσον αυτό ήταν με οποιονδήποτε τρόπο αποδεκτό και ξεκαθάρισα ότι δεν μπορούσα να κάνω πολλά για την ταυτότητά μου, έπρεπε να ακούσω έναν μονόλογο σχετικά με το πόσο δύσκολο ήταν να ορίσω πότε οι άνθρωποι είναι ρατσιστές και ότι το κόμμα δεν έχει κανένα πρόβλημα και έπρεπε να κάνω περισσότερα για να το υπερασπιστώ. Δεν θα προσποιηθώ ότι αυτό δεν έχει κλονίσει την πίστη μου στο κόμμα και κατά καιρούς έχω σκεφτεί σοβαρά αν θα συνεχίσω ως βουλευτής» συμπλήρωσε η βουλεύτρια, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian

Ψεύδη και συκοφαντίες βλέπει ο επικεφαλής της κυβέρνησης παρά το κύμα αλληλεγγύης

«Αυτές οι κατηγορίες είναι εντελώς ψευδείς και τις θεωρώ συκοφαντικές» ισχυρίστηκε με ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της κυβέρνησης, Μαρκ Σπένσερ (Mark Spencer), κατηγορώντας την βουλεύτρια για το ότι στο παρελθόν αρνήθηκε να θέσει το θέμα σε επίσημη εσωτερική έρευνα, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτές τις λέξεις που μου αποδίδονται». 

Οι αποκαλύψεις της πρώην υπουργού δημιούργησαν κύμα αλληλεγγύης, με τον συνάδελφό της Γουίλιαμ Ραγκ (William Wragg) να δηλώνει πως «η Νους είναι πολύ γενναία. Πραγματικά τρόμαξα όταν έμαθα την εμπειρία της. Δείχνει τέτοια δύναμη και ακεραιότητα. Είμαι περήφανος που είναι φίλη και συνάδελφός μου. Πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο». 

«Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό στο Συντηρητικό μας Κόμμα. Ο Νους Γκάνι είναι φίλος, συνάδελφος και λαμπρή βουλεύτρια. Το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί σωστά και ο ρατσισμός να εξαλειφθεί» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Παιδείας. 

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Κέιρ Στάρμερ (Keir Starmer), έγραψε πως «είναι σοκαριστικό αυτό που διαβάζουμε», καλώντας τους Συντηρητικούς να διερευνήσουν το ζήτημα άμεσα, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την βουλεύτρια για τη γενναιότητα σας να αποκαλύψει το γεγονός. «Υπάρχουν αλλεπάλληλες αναφορές για απαράδεκτη συμπεριφορά και έλλειψη σεβασμού στο επίκεντρο αυτής της κυβέρνησης» προσέθεσε. 

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω σχόλια έρχονται εν μέσω έντονης δυσαρέσκειας για τις φερόμενες ως πρακτικές εκφοβισμού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που κατηγορείται ότι επιχειρεί να ασκήσει πίεση στους βουλευτές που επιδιώκουν να ανατρέψουν τον Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Al Jazeera, τα σκάνδαλα έχουν στοιχίσει ακριβα στην κυβέρνηση Τζόνσον, τόσο στη δημόσια υποστήριξη του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και στο κόμμα του, με τον Μπόρις Τζόνσον να διέρχεται τη σοβαρότερη κρίση της πρωθυπουργίας του. Εκπρόσωπος του γραφείου της Κ.Ο δήλωσε πως οι ισχυρισμοί ήταν «κατηγορηματικά αναληθείς» και ότι το Συντηρητικό κόμμα δεν ανέχτηκε τον ρατσισμό ή τις διακρίσεις, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί τους ισχυρισμούς του Ραγκ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που το Συντηρητικό κόμμα καταγγέλλεται για ισλαμοφοβικές πρακτικές. Έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2021 επέκρινε δριμύτατα τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ανταποκρινόταν στις καταγγελίες για διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων, με την αναφορά να αναγκάζει τον Τζόνσον να ζητήσει συγγνώμη για οποιαδήποτε δυσαρέσκεια προκάλεσαν τα σχόλιά του για το Ισλάμ κατά το παρελθόν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Χάρις Αλεξίου σε εκστρατεία του Spotify στην Τάιμς Σκουέαρ της Ν.Υόρκης

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Amber Alert: Εξαφάνιση 11χρονου από χώρο φιλοξενίας στην πλατεία Αττικής

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα