ΑΘΗΝΑ
16:53
|
03.05.2024
Πρώην πληροφοριοδότης της Αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών ομολόγησε την εμπλοκή του στη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη συμμετοχή του στη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής , Ζοβενέλ Μοΐζ, ανακοινώθηκε ότι παραδέχτηκε την Παρασκευή ο Ροντόλφ Τζαάρ (Rodolphe Jaar), ομολογώντας ότι παρείχε όπλα και πυρομαχικά στους Κολομβιανούς μισθοφόρους που εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου και στη συνέχεια προσπάθησε να τους βοηθήσει να κρυφτούν σε πρεσβείες άλλων χωρών μετά τη δολοφονία.

Σὔμφωνα με δημοσίευμα του telesur, o 49χρονος, ο οποίος  συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών, θα υποβληθεί σε ακροαματική διαδικασία την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου και σε επίσημη δίκη στις 3 Φεβρουαρίου. Με βάση τη συμμετοχή του στη δολοφονία, θα κατηγορηθεί για «συνωμοσία για τη διάπραξη φόνου ή απαγωγής εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και παροχή υλικής υποστήριξης με αποτέλεσμα το θάνατο».

Τα δικαστικά έγγραφα που εκδόθηκαν από το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο Τζαάρ επικαλέστηκε το δικαίωμά του να σιωπήσει κατά την εμφάνισή του την Πέμπτη σε μια προκαταρκτική ακρόαση ενώπιον της δικαστή,  ωστόσο, νωρίτερα, στις 9 Δεκεμβρίου 2021, είχε ομολογήσει στις αμερικανικές αρχές την άμεση συμμετοχή του στη δολοφονία, αναφέροντας την προμήθεια πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών για την υποστήριξη της επιχείρησης για τη δολοφονία.

Ο κατηγορούμενος εξήγησε επίσης ότι η επιχείρηση άλλαξε από επιχείρηση σύλληψης σε επιχείρηση δολοφονίας αφού το αρχικό σχέδιο απαγωγής του προέδρου στο αεροδρόμιο και μεταφοράς του με αεροπλάνο δεν υλοποιήθηκε.

Από την πλευρά του, το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ δήλωσε ότι, εάν κριθεί ένοχος, ο 49χρονος πρώην πληροφοριοδότης της Αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration – DEA) ενδέχεται να αντιμετωπίσει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι είναι ο δεύτερος κατηγορούμενος στη χώρα αυτή για τη δολοφονία του Μοΐζ, αφού  στις 4 Ιανουαρίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δικαστήριο του Μαϊάμι κατά του Κολομβιανού πρώην αξιωματικού του στρατού Μάριο Αντόνιο Παλάθιος (Mario Antonio Palacios). Επιπλέον, το δικαστικό όργανο των ΗΠΑ εκτιμά ότι περίπου 20 Κολομβιανοί υπήκοοι και αρκετοί Αϊτινοί Αμερικανοί εμπλέκονται στο σχέδιο απαγωγής και δολοφονίας.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο δικαστής Ορελιέν (Gary Orélien) αποσύρθηκε επίσημα αυτήν την Παρασκευή από την έρευνα για τη δολοφονία, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, αφότου το Εθνικό Δίκτυο για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Rnddh) πιστοποίησε ότι ο δικαστής δωροδοκήθηκε με περίπου δύο εκατομμύρια γκουρδ (λίγο λιγότερο από 20.000 δολάρια) από έναν φερόμενο ως εμπλεκόμενο στη δολοφονία, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος από τον δικαστή του έδωσε ένα ποσό 25.000 δολαρίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται το στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα