ΑΘΗΝΑ
23:47
|
01.05.2024
Από όλες τις χώρες της Ευρώπης ταξίδεψαν για τη μεγάλη διαδήλωση του Βελγίου. Σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βελγική αστυνομία κατέφυγε στη ρίψη ισχυρών κανονιών νερού καθώες και στη χρήση δακρυγόνων, για να ελέγξει τις μαζικές διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες ενάντια στους περιορισμούς της ΕΕ για τον Covid-19 νωρίτερα σήμερα.

Στη διαδήλωση 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών που είχαν ταξιδέψει από τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να λάβουν μέρος και να εκφράσουν την οργή τους.

Οι διαδηλωτές φώναξαν “Ελευθερία!” καθώς περνούσαν στους δρόμους των Βρυξελλών και συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία, ενώ εμφανίστηκαν βίντεο  με μαυροφορεμένους διαδηλωτές να επιτίθενται σε κτίριο που χρησιμοποιείται από τη διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτοξεύοντας βλήματα στην είσοδό του και σπάζοντας τζάμια.

Αργότερα, αστυνομικοί με λευκά κράνη προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι αγνόησαν τις οδηγίες που μεταδόθηκαν από τα μεγάφωνα ότι η διαδήλωση τελείωσε και ότι έπρεπε να φύγουν.

Τα κανόνια νερού της αστυνομίας εκτόξευσαν ισχυρά αεροσκάφη εναντίον των διαδηλωτών, ενώ πυκνά σύννεφα καπνού και ίχνη δακρυγόνων γέμισαν τον αέρα στη βελγική πρωτεύουσα.   

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να τερματιστούν οι σκληροί κανόνες της χώρας για τον Covid, καθώς το έθνος μάχεται ένα  «τσουνάμι» της Όμικρον, που έχει δει τον αριθμό των καθημερινών μολύνσεων, να ανέρχεται πάνω από 60.000.

Το απέραντο πλήθος παρέλασε στη βελγική πρωτεύουσα σε μια διαμαρτυρία πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες διαδηλώσεις – αν και υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες τους τελευταίους μήνες, οι οποίες είδαν επίσης τους συμμετέχοντες να συγκρούονται με την αστυνομία.

Η πιο πρόσφατη διαμαρτυρία στις 9 Ιανουαρίου είδε ομάδες διαδηλωτών να περνούν μέσα από τη βελγική πρωτεύουσα κρατώντας πανό και φωνάζοντας: «Ελευθερία, ελευθερία!».  

Η σημερινή διαμαρτυρία δεν ήταν διαφορετική, με τους διαδηλωτές να κρατούν πινακίδες που χτυπούν δυνατά τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου και το Covid Safe Pass.

Το πάσο Covid Safe αποδεικνύει ότι οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή έχουν βγει αρνητικό τεστ και απαιτείται για είσοδο σε πολλούς χώρους. 

Ο αρχηγός της διαμαρτυρίας φώναξε: «Ελάτε άνθρωποι! Μην τους αφήσετε να σας αφαιρέσουν τα δικαιώματά σας!» καθώς οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν διαδηλωτές που πέταγαν βλήματα και ύβρεις. 

Η Francesca Fanara, η οποία ταξίδεψε από τη Λιλ της Γαλλίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Αυτό που συμβαίνει από το 2020 επέτρεψε στους ανθρώπους να ξυπνήσουν με τη διαφθορά».

Και ο Adolfo Barbosa είπε: «Είναι μια δικτατορία υγείας». 

Το Βέλγιο έχει δει τις καθημερινές λοιμώξεις να αυξάνονται σε πάνω από 60.000 την περασμένη εβδομάδα, αλλά η πιο ήπια παραλλαγή και το υψηλό ποσοστό εμβολίου σημαίνει ότι η χώρα δεν βρίσκεται κάτω από το ίδιο στέλεχος. 

Ο πρωθυπουργός De Croo είπε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου: «[Η παραλλαγή Όμικρον] είναι πιστή στη φήμη της. Δεν είναι κύμα, αλλά πραγματικό τσουνάμι» και συνέχισε «Υπάρχουν καλά νέα, η Όμικρον κάνει τους ανθρώπους λιγότερο άρρωστους. Πρώτα από όλα, γιατί όλο και περισσότεροι Βέλγοι εμβολιάζονται ή έχουν μολυνθεί».

Το Βέλγιο θα ξεκινήσει με το Code Red, που χρησιμοποιείται όταν το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή. Το Code Red αντιστοιχεί σε 150 νέες ημερήσιες εισαγωγές σε νοσοκομεία και πληρότητα κρεβατιών σε ΜΕΘ άνω των 500.

Υπάρχει και Code Orange για όταν το σύστημα είναι υπό πίεση, αντιμετωπίζει 65-149 νοσηλεία και πληρότητα κλινών ΜΕΘ 300-500.

Έπειτα, υπάρχει το Code Yellow, όταν τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν λιγότερη πίεση που μεταφράζεται σε λιγότερες από 65 καθημερινές νοσηλεύσεις και πληρότητα κρεβατιών σε ΜΕΘ λιγότερες από 300.  

Σε περαιτέρω εξελίξεις που ανακοινώθηκαν στο Βέλγιο την Παρασκευή, δημόσιοι χώροι όπως πολιτιστικά κέντρα μπορούν να έχουν έως και 200 ​​επισκέπτες με δελτία υγείας και τα αθλητικά στάδια μπορούν να φιλοξενήσουν υπαίθριες εκδηλώσεις. Και από την 1η Μαρτίου, απαιτείται ένα αναμνηστικό εμβόλιο, για να διατηρήσουν τα άτομα το έγκυρο δελτίο υγείας τους εάν έλαβαν τη δεύτερη δόση τους πριν από περισσότερους από πέντε μήνες. 

Η χώρα ανέφερε μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και των εισαγωγών στα νοσοκομεία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το βελγικό ινστιτούτο υγείας. Υπήρχαν περισσότερα από 30.000 καθημερινά κρούσματα μεταξύ 11 και 17 Ιανουαρίου και 255 καθημερινές νοσηλείες μεταξύ 14 και 20 Ιανουαρίου.  

Την Παρασκευή, ο οργανισμός υγείας της ΕΕ δήλωσε ότι η Όμικρον έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή που κυκλοφορεί στο μπλοκ και στις γειτονικές χώρες.

Η Γαλλία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια σταδιακή άρση των περιορισμών για τον Covid από τις 2 Φεβρουαρίου, αφού οι αρχές δήλωσαν ότι υπήρχαν «ενθαρρυντικά σημάδια» ότι το κύμα των μολύνσεων λόγω της παραλλαγής Όμικρον υποχωρούσε.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα