ΑΘΗΝΑ
01:48
|
08.05.2024
Σφοδροί πυροβολισμοί έχουν ακουστεί σε πολλούς στρατώνες στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο Ουαγκαντούγκου και σε μια κοντινή αεροπορική βάση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδροί πυροβολισμοί έχουν ακουστεί σε πολλούς στρατώνες στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο Ουαγκαντούγκου και σε μια κοντινή αεροπορική βάση.

Η κυβέρνηση διέψευσε τις αναφορές για πραξικόπημα ή ότι ο πρόεδρος Roch Kaboré έχει τεθεί υπό κράτηση.

Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι η κρίση είχε περιοριστεί, αν και εξακολουθούσαν να υπάρχουν πυροβολισμοί σε ορισμένους στρατώνες.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την αποτυχία της να καταπνίξει μια ισλαμιστική εξέγερση που έχει καταστρέψει το κράτος της Δυτικής Αφρικής από το 2015.

Στις 11 Ιανουαρίου, ανέφερε ότι 10 στρατιώτες είχαν συλληφθεί για υποτιθέμενη συνωμοσία πραξικοπήματος.

Η κυβέρνηση έχει επίσης επανειλημμένα κόψει τις υπηρεσίες Διαδικτύου και έχει καταστείλει τις δημόσιες διαμαρτυρίες ενάντια στην αυξανόμενη αστάθεια.

Κάτοικοι είπαν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί από τα ξημερώματα της Κυριακής σε στρατόπεδα στα δυτικά και νότια της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου και σε μια αεροπορική βάση κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο.

Στρατιώτες που καταδικάστηκαν για απόπειρα πραξικοπήματος το 2015 είναι φυλακισμένοι στο στρατόπεδο στα δυτικά, γνωστό ως Sangoule Lamizana.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν επίσης σε στρατιωτικές βάσεις στις βόρειες πόλεις Kaya και Ouahigouya.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος, ο υπουργός Άμυνας Barthélémy Simporé υποβάθμισε τις αναφορές για ανταρσία.

Είπε ότι υπήρξαν «τοπικά, περιορισμένα» επεισόδια «σε ορισμένους στρατώνες» και κανένας από τους «δημοκρατικούς θεσμούς» δεν είχε στοχοποιηθεί.

Οι εμπλεκόμενοι στρατιώτες δεν είχαν υποβάλει ακόμη απαιτήσεις και η κυβέρνηση εξακολουθούσε να προσπαθεί να κατανοήσει τα κίνητρά τους, πρόσθεσε.

Ο στρατηγός Σιμπορέ προέτρεψε τους ανθρώπους να συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει περαιτέρω πληροφορίες σε εύθετο χρόνο.

Η τοποθεσία του προέδρου Kaboré δεν είναι σαφής, αλλά ο υπουργός Άμυνας διέψευσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ήταν υπό σύλληψη.

Ο Καμπορέ, πρώην τραπεζίτης και πρωθυπουργός, έγινε πρόεδρος μετά τη νίκη του στις εκλογές το 2015.

Οι εκλογές ήταν οι πρώτες από τότε που ο μακροχρόνιος ηγεμόνας Blaise Compaoré εξορίστηκε ένα χρόνο νωρίτερα μετά από μια λαϊκή εξέγερση ενάντια στην κυβ΄έρνησή του.

Ο κ. Kaboré ανακοίνωσε μια ανατροπή της ανώτατης στρατιωτικής εξουσίας τον Νοέμβριο σε μια προσπάθεια να σφίξει την εξουσία του και να πολεμήσει τους ισλαμιστές αντάρτες που έχουν προκαλέσει τον όλεθρο σε ολόκληρη την περιοχή.

Η δολοφονία 53 ανθρώπων από πιθανούς τζιχαντιστές τον Νοέμβριο αύξησε την οργή του κοινού εναντίον της κυβέρνησης επειδή απέτυχε να τερματίσει την εξέγερση και ενίσχυσε τους φόβους ότι ο στρατός θα έπαιρνε την εξουσία – όπως ακριβώς συνέβη στο γειτονικό Μάλι τον Μάιο.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα