ΑΘΗΝΑ
00:44
|
05.05.2024
Οι επιζώντες των αεροπορικών επιδρομών σε κέντρα κράτησης καταγγέλλουν την επίθεση ως «ένα ακόμη έγκλημα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια αεροπορική επιδρομή σε φυλακή στη βόρεια Υεμένη σκότωσε τουλάχιστον 80 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 200, ενώ μια ξεχωριστή επίθεση έκλεισε το διαδίκτυο της χώρας, καθώς εντάθηκαν τα αντίποινα υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η φυλακή στη Σαάντα (Sa’ada), η οποία χρησιμοποιήτο ως κέντρο κράτησης για μετανάστες εργάτες που διέρχονταν από την Υεμένη, ήταν το σκηνικό ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής, με δεκάδες άνδρες να φέρονται θαμμένοι στα ερείπια μετά το χτύπημα των αεριωθούμενων αεροπλάνων περίπου στις 2.30 π.μ. Μέχρι το βράδυ, οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια για να φτάσουν σε αυτούς που ήταν ακόμα παγιδευμένοι.

Τα ήδη επιβαρυμένα κοντινά νοσοκομεία είπαν ότι αναγκάστηκαν να απομακρύνουν ορισμένους από τους τραυματίες.

«Από όσα ακούω από τον συνάδελφό μου στη Σαάντα, υπάρχουν πολλά πτώματα ακόμα στο σημείο της αεροπορικής επιδρομής, πολλοί αγνοούμενοι», δήλωσε ο Αχμέντ Μαχάτ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη. «Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Φαίνεται ότι ήταν μια φρικτή πράξη βίας. Το νοσοκομείο Al-Gumhourriiyeh στην πόλη έχει λάβει μέχρι στιγμής περίπου 200 τραυματίες και λένε ότι είναι τόσο συγκλονισμένοι που δεν μπορούν να δεχτούν άλλους ασθενείς».

Η κατάρριψη του διαδικτύου της Υεμένης σηματοδοτεί άλλο ένα χαμηλό σε μια σύγκρουση που συναγωνίζεται τον πόλεμο στη Συρία ως την πιο καταστροφική ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.

Ο κρατούμενος Μοχάμεντ Αλί Σάλεμ ήταν τυχερός που ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από πολεμικά αεροσκάφη του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην επόμενη πτέρυγα προκάλεσε ένα κύμα αρκετά δυνατό για να σπάσει την πόρτα του κελιού του.

Έτσι κατάφερε να ξεφύγει πριν πέσει δεύτερη βόμβα.

«Όταν χτύπησαν την πτέρυγα 8… η πόρτα άνοιξε από την πίεση και βγήκαμε έξω. Ο Θεός μας έδωσε ασφάλεια, δόξα τω Θεώ», είπε, εξιστορώντας τις επιθέσεις τα ξημερώματα που είχαν στόχο το κέντρο κράτησης όπου κρατείτο την Παρασκευή.

Άλλοι, τυλιγμένοι σε λευκούς σάκους διακομιδής πτωμάτων, δεν ήταν τόσο τυχεροί. Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν πύραυλοι έπληξαν κέντρο κράτησης στην επαρχία Σαάντα της Υεμένης, το προπύργιο της ομάδας Χούθι που βρίσκεται σε πόλεμο με τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015.

Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children ανέφερε σε δήλωση ότι τρία παιδιά σκοτώθηκαν επίσης από αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή στη δυτική πόλη Χοντέιντα.

Οι επιδρομές, που ακολούθησαν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 17 Ιανουαρίου, προκάλεσαν διεθνή σάλο και επανέφεραν την προσοχή σε μια ξεχασμένη και θανατηφόρα σύγκρουση.

«Τα νέα για το αεροπορικό χτύπημα της Σαουδικής Αραβίας σε μια φυλακή – μια προστατευόμενη τοποθεσία για πολίτες – και το χτύπημα του διαδικτύου της Υεμένης είναι τραγικά και δεν αποτελούν έκπληξη», δήλωσε η Μέι Έλεν Ο’ Κόνελ (Mary Ellen O’Connell), καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Notre Dame στις ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου του (στις 19 Ιανουαρίου) ότι δεν θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη. Ο πόλεμος ήταν καταστροφικός για τους αμάχους. Οι ΗΠΑ έχουν καθήκον να το τερματίσουν, ακολουθώντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Αυτό σημαίνει τερματισμό της υποστήριξης στις επιθέσεις της Σαουδικής Αραβίας».

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε το Σάββατο ότι στόχευσε το κέντρο κράτησης και πρόσθεσε ότι δεν περιλαμβάνεται σε λίστες μη στόχευσης που συμφωνήθηκαν με τα Ηνωμένα Έθνη και δεν πληρούσε τα πρότυπα που ορίζονται από την Τρίτη Σύμβαση της Γενεύης για τους Αιχμαλώτους Πολέμου, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι επιθέσεις, οι πιο θανατηφόρες εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, σημειώθηκαν εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης της επταετούς σύγκρουσης με συγκρούσεις που μαίνονται για τον έλεγχο των πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών Shabwa και Marib της Υεμένης και μιας αύξησης των διασυνοριακών επιθέσεων.

Οι πυραυλικές επιθέσεις στο Άμπου Ντάμπι ακολούθησαν δεκάδες παρόμοιες επιθέσεις σε πόλεις της Σαουδικής Αραβίας με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους.

Στη Σαάντα, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από παρατεταγμένους σάκους διακομιδής πτωμάτων το Σάββατο κοντά στα τσιμεντένια ερείπια του κέντρου κράτησης, αναζητώντας πληροφορίες για τους συγγενείς τους. Κάποιοι έλεγχαν τα πτώματα ελπίζοντας να αναγνωρίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Ήρθαμε από την επαρχία Αμράν σε μια επίσκεψη για να μάθουμε ότι η φυλακή έχει χτυπηθεί από πολεμικά αεροσκάφη. Αυτό είναι άλλο ένα έγκλημα που πρέπει να προστεθεί στα υπόλοιπα εγκλήματά τους», είπε ο Σαλμάν Μπαντί, ένας από τους συγγενείς.

Ο Σουλτάν αλ-Καχίμ, του οποίου το πρόσωπο κάηκε στην επίθεση, είπε ότι έχασε τις αισθήσεις του μετά την πτώση μιας τρίτης βόμβας.

«Καθόμουν με τους φίλους μου στην πτέρυγα μας και μετά ήρθε το πολεμικό αεροπλάνο και χτύπησε με ένα πρώτο χτύπημα. Και λίγο αργότερα, άλλα δύο χτυπήματα. Μετά από αυτό, τίποτα», είπε στο ρεπουμπλικανικό νοσοκομείο στη Saada, όπου έχουν νοσηλευτεί οι περισσότεροι από τους τραυματίες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την Παρασκευή την επίθεση των Χούθι. «Τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Άμπου Ντάμπι, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες στη Σαουδική Αραβία», ανέφερε το συμβούλιο. «Τα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας υπογράμμισαν την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι δράστες, οι διοργανωτές, οι χρηματοδότες και οι χορηγοί αυτών των καταδικαστέων τρομοκρατικών ενεργειών και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Σε ξεχωριστή δήλωση, το συμβούλιο καταδίκασε επίσης τα πλήγματα της Σαουδικής Αραβίας της Παρασκευής.

Πηγή: Al Jazeera, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα