ΑΘΗΝΑ
14:34
|
25.04.2024
Αντιδράσεις στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για τη σύλληψη και το πρόστιμο στη δημοσιογράφο Σεντάφ Καμπάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Υπάρχει μια πολύ γνωστή παροιμία που λέει ότι η εστεμμένη κεφαλή γίνεται σοφότερη. Αλλά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το βόδι μπαίνοντας στο παλάτι δεν γίνεται βασιλιάς, αλλά το παλάτι γίνεται στάβλος» είχε πει το Σάββατο σε ζωντανή μετάδοση η δημοφιλής Τουρκάλα δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο Tele1, Σεντέφ Καμπάς δημοσιεύοντας παράλληλα την κιρκασιανή παροιμία στον λογαριασμό της στο Twitter, όπου έχει 900.000 ακολούθους.

unnamed

Η υπενθύμιση της παροιμίας θεωρήθηκε έμμεση πλην σαφής σπόντα σε βάρος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αποτέλεσμα η δημοσιογράφος να τεθεί το Σάββατο σε προσωρινή κράτηση για «εξύβριση του προέδρου».

H δημοσιογράφος πάντως δεν το έβαλε κάτω καθώς, συγκινημένη από τα μηνύματα συμπαράστασης που δέχθηκε, ανάρτησε σήμερα νωρίς το απόγευμα το ακόλουθο μήνυμα στο λογαριασμό της στο Τουίτερ:

«Έμαθα ότι δεν είμαι μόνη… Το ξέρω αυτό. Ο χειρότερος εφιάλτης των οργανωμένων φρικαλεοτήτων, είναι η αλληλεγγύη, η αντίσταση και η παρρησία»

Αντιδράσεις στελέχους του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Σήμερα λοιπόν, ο Ιλχάν Τασκί, στέλεχος του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (RTUK) κατηγόρησε άλλα μέλη του φορέα (στον οποίο είναι μέλος) πως εκφοβίζουν τους επικριτές της κυβέρνησης, επειδή η δημοσιογράφος όχι μόνο τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση, αλλά επιβλήθηκε και πρόστιμο στο τηλεοπτικό δίκτυο Tele1  για τα σχόλια που έκανε.

Ο Τασκί, ένα από τα μέλη της μειοψηφίας του RTUK που διορίστηκε από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα του Κοινοβουλίου, τόνισε ότι η έκτακτη συνεδρίαση ήταν περιττή δεδομένου ότι μια τακτική συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, δείχνοντας ότι η ρυθμιστική αρχή ήταν προκατειλημμένη και σε «βιασύνη» να εκδώσει καταδικαστική απόφαση.

«Αυτή είναι μια αντανάκλαση της προσπάθειας καταπίεσης της ελευθερίας σκέψης και λόγου των ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Έχει στόχο να εκφοβίσει το τμήμα του κοινού που σκέφτεται διαφορετικά και που μπορεί να αμφισβητήσει και να επικρίνει την κυβέρνηση» είπε στο Reuters πριν ανακοινωθεί το πρόστιμο.

Πρόστιμα και ποινές σε δεκάδες χιλιάδες επικριτές του Ερντογάν

Δεκάδες χιλιάδες έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για το αδίκημα της εξύβρισης του προέδρου, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης από ένα έως τέσσερα χρόνια, μετά τη μετατόπιση του Ερντογάν σε πρόεδρο από πρωθυπουργό το 2014.

Από το 2014 έως το τέλος του 2020, έχουν ξεκινήσει 160.169 αντίστοιχες έρευνες, έχουν σχηματιστεί 35.507 υποθέσεις και έχουν εκδοθεί 12.881 καταδικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων ανέφερε ότι η κράτηση της Καμπάς ως τα ξημερώματα της Κυριακής για το υποτιθέμενο έγκλημα και η φυλάκισή της «έχει τα χαρακτηριστικά εκφοβισμού».

«Η σύλληψη της Σεντέφ Καμπάς για «εξύβριση του προέδρου» αποτελεί σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος της έκφρασης» σχολίασε το Σάββατο το Συνδικάτο των Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGS).

Πάντως το RTUK δεν σχολίασε αμέσως αν ενήργησε ως απάντηση στα σχόλια των κυβερνητικών αρχών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα εώς 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα