ΑΘΗΝΑ
18:12
|
16.04.2024
H απόφαση της Κυβέρνησης να διακόψει την παροχή τροφής σε όσους δεν βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου έχει προκαλέσει κρίση πείνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η μη-κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα έντονη διατροφική κρίση, η οποία αφορά τους πρόσφυγες που διαμένουν στους διάφορους καταυλισμούς στην επικράτεια.

Η κρίση πείνας στην Ελλάδα συνεχίζεται καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 40 τοις εκατό των ανθρώπων που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στερούνται τροφής, ως αποτέλεσμα της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει την παροχή τροφίμων σε άτομα που δεν βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου. .

Υπάρχουν 15.793 άτομα που ζουν σε καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που περιμένουν να επεξεργαστούν τα αιτήματά τους για άσυλο και εκείνων που έγιναν δεκτά ή απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους.

Προέκυψε ότι τα νέα συμβόλαια τροφοδοσίας για την παροχή τροφής σε αυτούς τους καταυλισμούς παρέχουν επαρκή τροφή για να σιτιστούν μόνο 10.213 άτομα, καλύπτοντας μόνο όσους βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία ασύλου και όχι εκείνους στους οποίους έγιναν δεκτά ή απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους για άσυλο.

Αυτό έρχεται παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλα τα άτομα, ιδιαίτερα τα ευάλωτα άτομα, λαμβάνουν τρόφιμα ανεξάρτητα από το καθεστώς τους.

Ανησυχητικά μεγάλος αριθμός παιδιών, που αποτελούν το 39 τοις εκατό του πληθυσμού που κατοικεί σε καταυλισμούς, είναι μεταξύ εκείνων που πεινούν. Δάσκαλοι σε τοπικά δημοτικά σχολεία ανέφεραν ότι τα παιδιά πήγαν στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει, χωρίς καν ένα σνακ για να τα δουν όλη την ημέρα.

Ο Χάρλεμ Ντέσιρ,αντιπρόεδρος της οργάνωσης για το ευρωπαϊκό τμήμα δήλωσε σχετικά με τη δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη:
«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Προτρέπουμε τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν να παρακρατούν τα αγαθά που είναι αναγκαία για τη διάσωση των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Θα πρέπει να είναι αδιανόητο για οποιονδήποτε να στερείται τροφής απλώς και μόνο λόγω του νομικού του καθεστώτος – ειδικά στο έδαφος της ΕΕ.

Ανησυχούμε εξίσου για την ευρύτερη τάση της Ελλάδας να μην υποστηρίζει επαρκώς τους αιτούντες άσυλο ή να μην επενδύει στην ένταξη των προσφύγων στη χώρα.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης και άλλοι οργανισμοί έχουν επανειλημμένα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει επειγόντως ότι οι άνθρωποι στους καταυλισμούς δεν θα πεινάσουν και ότι οι πρόσφυγες θα υποστηρίζονται καλύτερα για να ενσωματωθούν στις νέες κοινότητές τους.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα