ΑΘΗΝΑ
21:15
|
01.05.2024
Σε περίπτωση απόρριψής του δικαιώματος έφεσης, το αίτημα έκδοσης θα βρεθεί στα χέρια της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο του Λονδίνου εξετάζει, σήμερα Δευτέρα, το αίτημα του Τζούλιαν Ασάνζ να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κατά της απόφασης έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το δικαστήριο θα αποφασίσει σήμερα αν θα επιτρέψει στον Ασάνζ, ο οποίος αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ 18 κατηγορίες λόγων της δημοσιοποίησης 500.000 μυστικών αρχείων και εγγράφων που αφορούσαν κυρίως το Ιράκ και το Αφγανιστάν,  των ΗΠΑ, να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για «νομικά θέματα γενικής δημόσιας σημασίας».

Σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ και καταδίκης του για κατασκοπεία, ο Αυστραλός δημοσιογράφος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών, αν και η ακριβής ποινή είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Η βρετανική δικαιοσύνη είχε αρχικά αποφανθεί υπέρ του πριν από έναν χρόνο, όταν η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ είχε απορρίψει το αίτημα των αμερικανικών αρχών να εκδοθεί ο Ασάνζ, επικαλούμενη τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει.

Όμως η Ουάσινγκτον κατήγαγε μείζονα νίκη τη 10η Δεκεμβρίου, όταν βρετανοί δικαστικοί ακύρωσαν την απόφαση αυτή, κρίνοντας πως οι ΗΠΑ παρείχαν διαβεβαιώσεις που κάλυπταν τις ανησυχίες που διατυπώνονταν στην πρωτόδικη απόφαση.

Οι συνήγοροι του κ. Ασάνζ κατόπιν υπέβαλαν αίτημα έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα εξεταστεί σήμερα για να αποφασιστεί εάν θα εγκριθεί ή όχι. Αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους περί τις 12:45 (ώρα Ελλάδας).

Σε περίπτωση απόρριψής του, ο ιδρυτής του WikiLeaks θα έχει πλέον πρακτικά εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεσή του. Το αίτημα έκδοσής του θα διαβιβαστεί εκ νέου σε βρετανικό δικαστήριο, με τη σύσταση να επιδοθεί στην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, η οποία είναι η αρμόδια για να λάβει την τελεσίδικη απόφαση.

«Εξαιρουμένων περιπτώσεων έφεσης, το καταζητούμενο πρόσωπο πρέπει να εκδίδεται μέσα σε 28 ημέρες από την απόφαση του υπουργού που το ενέκρινε», διευκρινίζεται στον επίσημο ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο τα τελευταία δυόμισι χρόνια, συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε προσφύγει αφού αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ένας συνασπισμός αντιπολεμικών ομάδων και χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης υπέγραψαν την Παρασκευή δήλωση ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του, ενώ η σύντροφός του Στέλλα Μόρις, καταγγέλλει ότι ο Ασάνζ έχει περάσει περισσότερο χρόνο στο Μπέλμαρς από πολλούς κρατούμενους που καταδικάστηκαν για βίαια εγκλήματα.

Ο Νέιθαν Φούλερ, διευθυντής του Ιδρύματος Courage, δήλωσε: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν που ψέγει τους αντιπάλους των ΗΠΑ για παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δική της υποκρισία. Η φυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ, επειδή αποκάλυψε την αλήθεια για τους πολέμους των ΗΠΑ, αποτελεί προσβολή για όλους εκείνους που αγωνίζονται για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα