ΑΘΗΝΑ
18:40
|
04.05.2024
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας με παλαιστίνιο αξιωματούχο που γίνεται γνωστή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, συναντήθηκε χθες Κυριακή με τον παλαιστίνιο υπουργό Πολιτικών Υποθέσεων, και στενό σύμμαχο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Χουσέιν αλ Σέιχ, ενημέρωσε ο τελευταίος μέσω Twitter.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας με παλαιστίνιο αξιωματούχο που γίνεται γνωστή.

«Συναντήθηκα (…) με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών και συζητήσαμε για διάφορα πολιτικά θέματα και για τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, αρμόδιος για τον πολιτικό συντονισμό και τον συντονισμό ασφαλείας μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ, χωρίς να διευκρινίσει το πού.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο αλ-Σέιχ, που θεωρείται πιθανός υποψήφιος για την αντικατάσταση του Αμπάς στην προεδρία, ήλπιζε να θέσει ζητήματα πολιτικής σχετικά με τις ισραηλινοπαλαιστινιακές σχέσεις, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το ισραηλινό ΥΠΕΞ από την πλευρά του απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, χωρίς πάντως να διαψεύσει πως η συνάντηση έγινε.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, συναντήθηκε με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, τον Μπένι Γκαντς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ. Ήταν η πρώτη φορά από το 2010 που ο κ. Αμπάς μετέβη στο εβραϊκό κράτος για επίσημη συνάντηση με μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Μετά την έλευση στην εξουσία τον Ιούνιο του 2021 της κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, ισραηλινοί υπουργοί -ανάμεσά τους ο κ. Γκαντς- επισκέφθηκαν τον Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Στην ανάρτησή του χθες, ο Χουσέιν αλ Σέιχ πρόσθεσε ότι επισήμανε την «ανάγκη να υπάρξει πολιτικός ορίζοντας για τα δύο μέρη, βασισμένος στο διεθνές δίκαιο», αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.

Μετά την επίσκεψη του κ. Αμπάς στο Ισραήλ τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Μπένετ ενέκρινε σειρά «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» με την Παλαιστινιακή Αρχή, ιδίως τη χορήγηση επιπλέον 600 αδειών σε παλαιστίνιους επιχειρηματίες να ταξιδεύουν στο Ισραήλ και εγγράφων σε περίπου 6.000 παλαιστίνιους κατοίκους τομέα της Δυτικής Όχθης υπό ισραηλινό έλεγχο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ynetnews.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα