ΑΘΗΝΑ
16:52
|
28.04.2024
Πρόκειται για ασυνήθιστα (αλλά όχι σπάνια) στην Ελλάδα φαινόμενα με χαρακτηριστικά τη σφοδρή χιονόπτωση, συνοδεία βροντών και αστραπών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τους σεισμούς, την πανδημία, τις πυρκαγιές και άλλες συμφορές ήρθε η ώρα να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και με κάποια σχετικώς «ιδιαίτερα» καιρικά φαινόμενα του χειμώνα και να μάθουμε ένα-δυο πράγματα για τις «χιονοκαταιγίδες» που πλήττουν ή θα πλήξουν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με τους μετεωρολόγους, οι χιονοκαταιγίδες ή χιονοθύελλες συνοδεία βροντών είναι ένα ασυνήθιστο είδος καταιγίδας στη διάρκεια της οποίας παρατηρούνται παράλληλα καταιγιστικές χιονοπτώσεις, αστραπές και βροντές.

Τέτοια φαινόμενα καταγράφονται σε περιοχές με έντονα ανοδικά ρεύματα εντός του ψυχρού τομέα των βαρομετρικών υφέσεων, από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους πλησιάζουν το μηδέν (0°C). Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, εκτός από την χιονόπτωση, παρατηρείται συχνά και χαλαζόπτωση σε κάποια σημεία της καταιγίδας.

Όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, οι αστραπές και οι βροντές στη διάρκεια χιονοθύελλας μπορούν να συμβούν σε συνθήκες παρόμοιες με αυτόν της κανονικής καταιγίδας, λόγω αναταράξεων από την ταυτόχρονη ύπαρξη ανέμων με ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα.

Στη διάρκεια της χιονοκαταιγίδας η χιονόπτωση λειτουργεί ως ακουστικός συμπιεστής της βροντής, λόγω του ότι εμποδίζει τη διάδοση του ήχου σε μεγάλες αποστάσεις. Με λίγα λόγια η βροντή σε μία τυπική καταιγίδα μπορεί να ακούγεται πάνω από 10 χλμ μακριά ενώ η βροντή στη διάρκεια χιονόπτωσης μπορεί να ακούγεται σε ακτίνα έως 5 χλμ.

Μία συναφής κατηγορία χιονοθύελλας είναι και η χιονολαίλαπα (γνωστή στα αγγλικά ως snowsquall). Πρόκειται για ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από ξαφνική πυκνή χιονόπτωση με παρασυρόμενο χιόνι και ισχυρούς ανέμους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα