ΑΘΗΝΑ
22:34
|
26.04.2024
Η ηφαιστειακή έκρηξη που προκάλεσε το καταστροφικό τσουνάμι ήταν εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από την ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα που προκάλεσε το καταστροφικό τσουνάμι ήταν εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από την ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λέει η NASA.

Οι αρχές της Τόνγκα επισημαίνουν ότι περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού έχουν πληγεί από το τσουνάμι και την πτώση της τέφρας. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το παλιρροιακό κύμα την περασμένη εβδομάδα.

Πριν από την έκρηξη, το ηφαιστειακό νησί Χούνγκα Τόνγκα -Χούνγκα Χαπάι ήταν δύο ξεχωριστά νησιά που ενώνονταν με νέο έδαφος που σχηματίστηκε το 2015. Η NASA τονίζει ότι η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε η νέα γη να φύγει, μαζί με «μεγάλα κομμάτια» των δύο παλαιότερων νησιών.

Η εκτεταμένη εκπομπή ηφαιστειακής τέφρας, αερίων και σωματιδίων από την έκρηξη έχει αποδειχθεί μια τεράστια πρόκληση για τους αξιωματούχους της Τόνγκα. Αμέσως μετά την έκρηξη και το τσουνάμι, υπήρχαν φόβοι ότι οι πηγές νερού είχαν μολυνθεί από την παχιά στάχτη, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών όπως η χολέρα και η διάρροια. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι δοκιμές τις τελευταίες ημέρες είχαν αναλύσει τα υπόγεια ύδατα και το νερό της βροχής ως ασφαλή για πόση.

Παρόλα αυτά, η λεπτή ηφαιστειακή τέφρα και οι εκπομπές συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η έκθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει αναπνευστικές δυσκολίες, να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα και να ερεθίσει τους πνεύμονες, τα μάτια και το δέρμα.

Πλοία και αεροπλάνα που μεταφέρουν ξένη βοήθεια φτάνουν στην Τόνγκα από την περασμένη εβδομάδα, αφού οι ντόπιοι κατάφεραν με τα χέρια τους να καθαρίσουν από τη στάχτη τον μοναδικό αεροδιάδρομο του νησιού.

Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία ηγήθηκαν της διεθνούς βοήθειας, χρησιμοποιώντας την αεροπορία και τα ναυτικά τους αεροπλάνα για να ρίξουν χωρίς επαφή προμήθειες, όπως νερό, τρόφιμα, κιτ υγιεινής και σκηνές, καθώς και εξοπλισμό επεξεργασίας νερού και επισκευής τηλεπικοινωνιών.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα