ΑΘΗΝΑ
16:42
|
16.05.2022
O δρόμος για την επανεκλογή τον Μάιο του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους άνοιξε έπειτα από μια διαδικαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γενεύη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O δρόμος για την επανεκλογή τον Μάιο του Αιθίοπα Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μοναδικού υποψηφίου, ως επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) άνοιξε σήμερα (Τρίτη, 25/1) έπειτα από μια διαδικαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Γενεύη.

«Οι λέξεις δεν φθάνουν. Πολύ ευγνώμων για την ανανεωμένη υποστήριξη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., μετά την ψηφοφορία στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

«Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα», είπε, ευχαριστώντας τις χώρες μέλη για την υποστήριξή τους στη διάρκεια αυτής της περιόδου που σημαδεύτηκε από την πανδημία της Covid-19.

Θα πρέπει ακόμη να εκλεγεί επίσημα τον Μάιο από το σύνολο των χωρών μελών του οργανισμού, μια εκλογή που αναμένεται να γίνει χωρίς δυσκολία αφού είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Σε μυστική ψηφοφορία με ψηφοδέλτια, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Π.Ο.Υ. –περίπου τριάντα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο– επικύρωσαν επίσημα την υποψηφιότητά του, αφού πέρασε από δημόσια ακρόαση.

Κατά την παρουσίασή του, κάλεσε τις χώρες να «ενδυναμώσουν τον ρόλο του Π.Ο.Υ. στην καρδιά της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής της υγείας» και τους ζήτησε να αναγνωρίσουν «την υγεία ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα».

Ο δρ. Τέντρος, που είναι επικεφαλής του Π.Ο.Υ. από το 2017, χαίρει μεγάλης εκτίμησης, ιδίως από τους Αφρικανούς επειδή επέτρεψε να στραφεί περισσότερο το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, ιδίως στην πανδημία, προς την ήπειρο αυτήν.

Πηγές: The Guardian, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κορονοϊός: 24 θάνατοι, 171 διασωληνωμένοι και 3.066 νέα κρούσματα

Χωρίς μάσκες σε αεροδρόμια και πτήσεις από σήμερα

«Ματωμένο Φεγγάρι»: Ζωντανά από τη NASA η ολική έκλειψη της Σελήνης

ΕΟΔΥ: Πού μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα