ΑΘΗΝΑ
01:02
|
12.05.2024
Πρώην μέλη των περιπόλων που στρατολογήθηκαν από την κυβέρνηση καταδικάστηκαν σε 30ετή φυλάκιση, για τον βιασμό 36 ιθαγενών γυναικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ανώτατο δικαστήριο της Γουατεμάλας καταδίκασε πέντε πρώην παραστρατιωτικούς σε 30 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό 36 ιθαγενών γυναικών κατά τη διάρκεια του επί δεκαετίες εμφυλίου πολέμου στη χώρα .

Οι επιθέσεις έγιναν μεταξύ 1981 και 1985, από πρώην μέλη των λεγόμενων Περιπόλων Πολιτικής Άμυνας (PAC), μια σειρά από ένοπλες ομάδες που στρατολογήθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η ετυμηγορία, για κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα, μετά από μια δίκη τριών εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας επιζώντες των επιθέσεων και συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν με τραγικές λεπτομέρειες τα όσα συνέβησαν.

«Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε διαρκή βιασμό και μετατράπηκαν σε οικιακές σκλάβες» σύμφωνα με όσα ανέφερε ένας εκ των δικαστών κατά την ανάγνωση της ποινής. «Εμείς οι δικαστές πιστεύουμε ακράδαντα στις μαρτυρίες των γυναικών που έπεσαν θύματα βιασμού», είπε ο δικαστής.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των θυμάτων, μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας είχαν συγκεντρώσει όλους τους άνδρες στο χωριό και τους εξαφάνισαν, ενώ στη συνέχεια συγκέντρωσαν τις γυναίκες, τις έδεσαν και τις βίασαν.

Ανάμεσα στους καταδικασθέντες περιλαμβάνονται δύο αδέλφια οι Μπενβενούτο και Μπερνάρντο Ρούιζ, ηλικίας σήμερα 63 και 57 ετών – και τρις συγγενείς, οι Ντάμιαν, Γκαμπριέλ και Φρατσίσκο Κούμου, όλοι πλέον στα 60 τους. Όλοι οι κατηγορούμενοι άκουσαν την ετυμηγορία μέσω τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή.

Πριν από την καταδίκη, ορισμένα από τα θύματα, συνοδευόμενα από ακτιβιστές, πραγματοποίησαν μια τελετή με λουλούδια και κεριά σε μια πλατεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Γουατεμάλας.

«Όταν ήμουν 19 χρονών με πήγαν στο (στρατιωτικό) απόσπασμα και βιάστηκα από στρατιώτες, αλλά αυτοί που φταίνε είναι οι περιπολίες του χωριού μου», είπε η Μαργαρίτα Σιάνα, 59 ετών σήμερα, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Πεντρίνα Λόπεζ, ένα από τα θύματα, είπε ότι τα θύματα δεν επιζητούν εκδίκηση αλλά μάλλον δικαιοσύνη. «Δεν θέλουμε να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Συγγενείς πρώην μελών των παραστρατιωτικών ομάδων διαδήλωσαν σε άλλο σημείο του δικαστικού συγκροτήματος, διαμαρτυρόμενοι για «ψευδείς κατηγορίες» και απαιτώντας την απελευθέρωση των υπόδικων.

Μετά την ετυμηγορία, η δικηγόρος ορισμένων από τις γυναίκες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε ότι η σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης ήταν μια στρατηγική που εφαρμόστηκε από το κράτος της Γουατεμάλας.»

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γουατεμάλα έγραψε στο Twitter ότι η ποινή αποτελεί «ορόσημο για την πρόσβαση στα δικαιώματα στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αποζημίωση για τις γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια» του πολέμου.

Οι Πολιτικές Περιπολίες Αυτοάμυνας έχουν κατηγορηθεί για πολλές φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα, κατά τον οποίο εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν περίπου 200.000 άνθρωποι.

Το 1999, επιτροπή υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ότι από τον στρατό της χώρας, οι αξιωματικοί του οποίου είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, διαπράχθηκε γενοκτονία με στόχο κυρίως ομάδες ιθαγενών Μάγια που συμμετείχαν σε ομάδες που πολεμούσαν την κυβέρνηση.

Ένας ομαδικός τάφος με τα πτώματα περισσότερων από 3.000 ανθρώπων ανακαλύφθηκε έκτοτε κοντά στην πόλη Ραμπινάλ, ο πληθυσμός της οποίας επλήγη ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι 150.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Ελεύθερος ο πρώην παραστρατιωτικός ηγέτης της Κολομβίας Σαλβατόρε Μανκούσο

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

Μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση αλληλεγγύης ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστίνιων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα