ΑΘΗΝΑ
22:44
|
18.04.2024
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβουλεύτηκε με Ευρωπαίους ηγέτες, υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεντάγωνο εξέδωσε διαταγή για «υψηλή επιφυλακή» σε 8.500 στρατιώτες χθες Δευτέρα. Στόχος είναι η ανάπτυξη των συγκεκριμένων δυνάμεων στην Ευρώπη ως μέρος μιας «δύναμης αντίδρασης» του ΝΑΤΟ εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να προβεί σε στρατιωτική κίνηση στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβουλεύτηκε με Ευρωπαίους ηγέτες, υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους.

Η τοποθέτηση στρατευμάτων που εδρεύουν στις ΗΠΑ σε αυξημένη επιφυλακή για την Ευρώπη υποδηλώνει πως ο Λευκός Οίκος δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα υποχωρήσει από την προοπτική εισβολής στη γειτονική Ουκρανία.

Εν προκειμένω, αυτό που διακυβεύεται, πέρα από το μέλλον της Ουκρανίας, είναι η αξιοπιστία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ που είναι κεντρικής σημασίας για την αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ. Για τον Μπάιντεν, η κρίση αντιπροσωπεύει μια σημαντική δοκιμασία της ικανότητάς του να σφυρηλατήσει μια ενωμένη συμμαχική στάση ενάντια στον Πούτιν.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι περίπου 8.500 στρατιώτες με έδρα τις ΗΠΑ τίθενται σε επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη – όχι στην Ουκρανία αλλά στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ως μέρος μιας συμμαχικής δύναμης που προορίζεται να αποτρέψει οποιασδήποτε ευρύτερη επιθετικότητα από πλευράς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε βιντεοκλήση διάρκειας 80 λεπτών με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική κινητοποίηση στα σύνορα με την Ουκρανία και τις πιθανές απαντήσεις των συμμάχων σε μια εισβολή.

«Είχα μια πολύ, πολύ, πολύ καλή συνάντηση — απόλυτη ομοφωνία με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Θα το συζητήσουμε αργότερα». Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι ηγέτες τόνισαν την επιθυμία τους για διπλωματική λύση στην κρίση, αλλά συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την αποτροπή μιας περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας, «συμπεριλαμβανομένων προετοιμασιών για την επιβολή τεράστιων συνεπειών και σοβαρού οικονομικού κόστους στη Ρωσία για τέτοιες ενέργειες καθώς και για την ενίσχυση της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά.»

Η εντολή ακόμη και ενός μικρού αριθμού Αμερικανικών στρατιωτών να είναι έτοιμοι για πιθανή ανάπτυξη στην Ευρώπη έχει σκοπό να δείξει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα εκείνους στην Ανατολική Ευρώπη που αισθάνονται ότι απειλούνται από τη Ρωσία.

«Αυτό είναι η διαβεβαίωση προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξη τύπου στο Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι κανένας στρατός δεν προορίζεται για ανάπτυξη στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της συμμαχίας.

ΠΗΓΗ: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα