ΑΘΗΝΑ
19:32
|
26.04.2024
Η Ελλάδα παραμένει η δεύτερη ακριβότερη σε ρεύμα χώρα στην Ευρώπη, με πρώτη την Ιταλία, κατά ένα ευρώ ακριβότερη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα 293,79 ευρώ η μεγαβατώρα έχει αναρριχηθεί σήμερα η μέση χονδρική ρεύματος στην Ελλάδα, με ημερήσια άνοδο 5%, ενώ λίγο παραπάνω, στα 295,12 ευρώ η μεγαβατώρα βρίσκονται οι χονδρικές τιμές Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, προφανώς επηρεασμένες από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε και τη χώρα μας και παρά τα τεράστια προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που άφησαν χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας.

Η Ελλάδα παραμένει η δεύτερη ακριβότερη σε ρεύμα χώρα στην Ευρώπη, με μέση χονδρική τιμή από την αρχή του έτους 220 ευρω η μεγαβατώρα, με πρώτη την Ιταλία, κατά ένα ευρώ ακριβότερη.

Σε άλλες μεγάλες αγορές ,οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες από την Ελλάδα: Γερμανία 162 ευρώ/MWh, Βέλγιο 183 ευρώ/MWh, Αυστρία 180 ευρώ/MWh, Ολλανδία 182 ευρώ/MWh, Ισπανία 193 ευρώ/MWh, Γαλλία 197 ευρώ/MWh. Η χαμηλότερη τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη είναι η Πολωνία με 142 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής το Νοέμβριο ήταν στα 228 ευρώ/MWh ενώ το Δεκέμβριο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στα 235 ευρώ/MWh.

Θα πρέπει να τονιστεί, τέλος, ότι η ελληνική αγορά εμφανίζεται ακριβότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τιμολογείται στη χώρα μας το φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης του αερίου καθορίζεται βάσει της μέσης τιμής εισαγωγής του προηγούμενου μήνα. Πρακτικά δηλαδή τον Ιανουάριο, ενσωματώνεται στην ελληνική αγορά το κόστος ρεκόρ του φυσικού αερίου που καταγράφηκε το Δεκέμβριο.

Καθημερινή εικόνα για χονδρικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη είναι διαθέσιμη στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τιμών Επόμενης Μέρας που από χθες εγκαινίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη διεύθυνση https://www.rae.gr/map-graph/.

ΠΗΓΗ: ΕΦ. ΣΥΝ, Capital.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Επανέρχεται στα καθήκοντά του ο Βρετανός βασιλιάς Κάρολος Γ’

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα