ΑΘΗΝΑ
22:36
|
22.05.2022
Καταγράφονται ποσοστά ρεκόρ κρουσμάτων εξαιτίας της υψηλά μεταδιδόμενης παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρές απώλειες στον «πόλεμο» αντιμετώπισης της πανδημίας υφίστανται το τελευταίο διάστημα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατέγραψαν σήμερα ποσοστά ρεκόρ κρουσμάτων εξαιτίας της υψηλά μεταδιδόμενης παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, αλλά παρ’όλα αυτά διστάζουν να επιβάλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσής της.

Η περιοχή έχει ορισμένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της covid στην Ευρώπη –ειδικά η Ρουμανία και η Βουλγαρία– και κατέγραψε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από επιπλοκές της νόσου προς το τέλος του 2021.

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα 53.420 νέα κρούσματα, ενώ η Δημοκρατία της Τσεχίας κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για δεύτερη συναπτή ημέρα αυτή την εβδομάδα φθάνοντας χθες σχεδόν τα 40.000. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη και πάνω από τα 60.000» είπε σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Υγείας.

Η Ουγγαρία, μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, ξεπέρασε τα 20.000 ημερήσια κρούσματα, ενώ οι τελευταίες σε ποσοστά εμβολιασμού χώρες της ΕΕ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, επίσης σημείωσαν ρεκόρ –34.255 κρούσματα η Ρουμανία και 12.399 η Βουλγαρία.

Χωρίς αυστηρότερους περιορισμούς

Ωστόσο, οι χώρες αυτές δεν έχουν επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς, όπως τα υποχρεωτικά λοκντάουν, σε αντίθεση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας-το 2020 και το 2021 –όταν είχαν επιβληθεί αυστηρά μέτρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά ότι “παραμένει επικίνδυνη”, ειδικά για τους ανεμβολίαστους.

Η Πολωνία επιβάλλει από αύριο τηλεκπαίδευση στους μεγαλύτερους μαθητές του Δημοτικού και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και άλλοι δημόσιοι χώροι μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί.Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους πελάτες στην Πολωνία, αλλά η επιβολή των μέτρων είναι χαλαρή.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και να περιορίσει το εύρος της τηλεκπαίδευσης, η Βουλγαρία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς με βάση την πληρότητα των ΜΕΘ και όχι τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Η Πολωνία εντατικοποίησε τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ πραγματοποιώντας μέσα σε ένα 24ωρο 173.000 επίσημα τεστ.

Ωστόσο, ο αριθμός τους ανά 1.000 πολίτες στη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει πολύ μικρότερος σε σχέση με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από στοιχεία του Our World in Data.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κορονοϊός: 2.385 νέα κρούσματα, 11 νέοι θάνατοι, 156 διασωληνωμένοι

Ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα σε Ισραήλ και Ελβετία

Καμία απάντηση από τη Βόρεια Κορέα στην προσφορά εμβολίων από τις ΗΠΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αύξηση κρουσμάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα