ΑΘΗΝΑ
06:15
|
26.04.2024
Η Εκκλησία στο Μεξικό έχει κατ’ επανάληψη συγκρουστεί με τον Πρόεδρο AMΛΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο Μεξικανοί καρδινάλιοι κρίθηκαν ένοχοι για «προσηλυτισμό» κατά τη διάρκεια των εκλογών του περασμένου Ιουνίου, με το δικαστήριο να αποφαίνεται ότι πίεσαν ή και παρότρυναν τη θρησκευτική τους κοινότητα να ψηφίσει υπέρ ενός συγκεκριμένου υποψηφίου ή κόμματος.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Τμήμα του Εκλογικού Δικαστηρίου του Δικαστικού Σώματος της Ομοσπονδίας (TEPJF) της χώρας επιβεβαίωσε την ποινή εναντίον του καρδινάλιου Κάρλος Αγκουιάρ Ρέτεζ της Πόλης του Μεξικού και του καρδινάλιου Χουάν Σάντοβαλ Ινίγκουεζ, επίτιμου αρχιεπισκόπου της Γκουανταλαχάρα, ενώ ένοχοι κρίθηκαν και δύο ακόμα ιερείς για κατηγορίες που αφορούν την παραβίαση της αρχής διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας που αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα του Μεξικού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι ιερείς ενθάρρυναν τους καθολικούς να ψηφίσουν συγκεκριμένους υποψήφιους, για την «υπεράσπιση της ζωής, της οικογένειας και του κοινού καλού» κατά τις ομοσπονδιακές εκλογές της περασμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι λειτουργοί της Εκκλησίας στο Μεξικό «απαγορεύεται να προσηλυτίζουν υπέρ ή κατά οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, οποιασδήποτε υποψηφιότητας ή οποιασδήποτε πολιτικής ένωσης, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι αρχές του δημοκρατικού συστήματος στη χώρα».

Η διάσκεψη των επισκόπων του Μεξικού (CEM) δημοσίευσε μια δήλωση υποστηρίζοντας ότι κανένας από τους κατηγορούμενους δεν εκφράστηκε συγκεκριμένα υπέρ ή κατά ενός συγκεκριμένου υποψηφίου ή πολιτικού κόμματος. «Μάλλον, κατά την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης, έκαναν προσωπικές δηλώσεις για την κοινωνική πραγματικότητα της χώρας» αναφέρει η δήλωση και επισημαίνει ότι «σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος, αυτού του είδους οι, περιοριστικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποφάσεις απέχουν πολύ από τις παραμέτρους που καθορίζονται στις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις».

Η Εκκλησία στο Μεξικό έχει κατ’ επανάληψη συγκρουστεί με τον Πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ (AMLO) και το αριστερό κόμμα του, Morena. 

Πέρυσι, αξιωματούχοι της Εκκλησίας επέκριναν τους ομοσπονδιακούς νομοθέτες του κόμματος στην κυβέρνηση καταμαρτυρώντας τους ότι «επέμειναν στην προώθηση μιας πολύ ιδεολογικά φορτισμένης ατζέντας». Αρκετοί ιεράρχες κάλεσαν τους ψηφοφόρους να λάβουν υπόψη τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες, τα ζητήματα ζωής και την ιδεολογία του φύλου όταν ψηφίζουν.

Σύμφωνα με το Δικαστικό σώμα που καταδίκασε τους δύο καρδινάλιους, αυτό αποτελεί παραβίαση των αρχών της ισότητας, της εκκοσμίκευσης και του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. 

Ο επίτιμος αρχιεπίσκοπος της Γκουανταλαχάρα κρίθηκε ένοχος και για παραβίαση της εκλογικής απαγόρευσης, καθώς φέρεται να μίλησε για πολιτική, μετά το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, την παραμονή των εκλογών της 6ης Ιουνίου. Παρότι είναι παράνομο να γίνονται προεκλογικές εκδηλώσεις αμέσως πριν από την ημέρα των εκλογών στο Μεξικό, ο συγκεκριμένος ιεράρχης απηύθυνε έκκληση στους Καθολικούς να μην ψηφίσουν αυτούς που «έχουν την εξουσία» επειδή «έρχεται δικτατορία και η ελευθερία χάνεται από ένα κομμουνιστικό, σοσιαλιστικό σύστημα που υποδουλώνει τους ανθρώπους» και υποστήριξε ότι «διακυβεύεται ο θεσμός της οικογένειας, επειδή αυτή η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την ιδεολογία του φύλου».

Στην περίπτωση του καρδινάλιου της πόλης του Μεξικού η δήλωση που οδήγησε στην καταδίκη του ήταν ότι οι Καθολικοί θα πρέπει πριν ψηφίσουν να λάβουν υπόψη τους το ποιος εγγυάται το σεβασμό για «τις θεμελιώδεις αξίες της πίστης, όπως το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα σε μια σταθερή οικογένεια, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία».

Υπενθυμίζεται ότι ο AMLO που κέρδισε τις συγκεκριμένες εκλογές, έχει ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων ομοφύλων και των αμβλώσεων σε εθνικό επίπεδο – επί του παρόντος επιτρέπονται μόνο σε ορισμένες πολιτείες.

Το Μεξικό έχει μακρά ιστορία αντικληρικής νομοθεσίας. Το σύνταγμά του 1917 περιόριζε σοβαρά την Εκκλησία και απαγόρευσε στους κληρικούς ακόμη  και να ψηφίζουν ή να φορούν θρησκευτική ενδυμασία έξω από τις εκκλησίες τους. Σε πολλές πολιτείες, ο καθολικισμός απαγορεύτηκε ουσιαστικά. Αν και οι ακραίες αυτές διατάξεις αμβλύνθηκαν στα μέσα του 20ου αιώνα, η Εκκλησία παρέμεινε σε μειονεκτική θέση, αντιμετωπίζοντας για παράδειγμα το πρόβλημα της έλλειψης νομικής μορφής ώστε να μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία της κτίρια σχολείων ή άλλη περιουσία.

Οι περισσότερες από τις αντικληρικές διατάξεις του μεξικανικού συντάγματος καταργήθηκαν μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Με πληροφορίες από cruxnow.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα