ΑΘΗΝΑ
08:38
|
20.04.2024
Η οικογένειά της κατηγορεί την πολωνική κυβέρνηση ότι έχει την απόλυτη ευθύνη για τον θάνατο της 37χρονης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οικογένεια μιας γυναίκας που πέθανε την Τρίτη στην Πολωνία, αφού οι γιατροί αρνήθηκαν να της κάνουν έκτρωση όταν η καρδιά του εμβρύου σταμάτησε να χτυπά, κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας ότι έχει την ευθύνη για τον θάνατό της.

Η γυναίκα, της οποίας το όνομα αναφέρεται ως Αννιέσκα T., βρισκόταν στο πρώτο τρίμηνο μιας δίδυμης εγκυμοσύνης όταν εισήχθη στο Νοσοκομείο της Παρθένου Μαρίας στην Τσεστόκοβα στις 21 Δεκεμβρίου. Ο θάνατός της έρχεται ένα χρόνο αφότου η Πολωνία εισήγαγε έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την οικογένειά της, η 37χρονη ένιωθε πόνους όταν έφτασε στο νοσοκομείο, αλλά «είχε τις αισθήσεις της και βρισκόταν σε καλή φυσική κατάσταση».

Το πρώτο έμβρυο πέθανε εντός της μήτρα στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά οι γιατροί αρνήθηκαν να το αφαιρέσουν, επικαλούμενοι την ισχύουσα νομοθεσία για τις αμβλώσεις. Η οικογένεια της Αννιέσκα ισχυρίζεται ότι «η κατάστασή της επιδεινώθηκε γρήγορα» μετά από αυτό. Το νοσοκομείο περίμενε έως ότου ο καρδιακός παλμός του δεύτερου παιδιού να σταματήσει επίσης, μια εβδομάδα αργότερα, και στη συνέχεια περίμενε άλλες δύο ημέρες πριν διακόψει την εγκυμοσύνη στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Αννιέσκα πέθανε στις 25 Ιανουαρίου μετά από εβδομάδες επιδείνωσης της υγείας. Η οικογένειά της υποψιάζεται ότι πέθανε από σηπτικό σοκ, αλλά το νοσοκομείο δεν εντοπίζει συγκεκριμένα την αιτία του θανάτου της στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη. «Αυτό είναι απόδειξη του γεγονότος ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αίμα στα χέρια της», ανέφερε η οικογένεια της γυναίκας σε δήλωση στο Facebook. Η οικογένεια ανέβασε επίσης θλιβερά πλάνα της Αννιέσκα σε κακή υγεία λίγο πριν πεθάνει.

Έπειτα από τη διακοπή της εγκυμοσύνης, ένας ιερέας κλήθηκε από το προσωπικό του νοσοκομείου για να κάνει μια κηδεία για τα δίδυμα, πρόσθεσαν επίσης οι συγγενείς.

Ο θάνατος της 37χρονης ακολουθεί αυτόν μιας γυναίκας γνωστής ως «Ιζαμπέλα» τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία πέθανε αφού της αρνήθηκαν την ιατρική παρέμβαση όταν έσπασαν τα νερά της την 22η εβδομάδα της κύησης. Η οικογένειά της ισχυρίζεται ότι η 30χρονη ζήτησε να κάνει έκτρωση ή καισαρική τομή και ότι το νοσοκομείο επικαλέστηκε τους νόμους του κράτους για τις αμβλώσεις. Μετέπειτα έρευνα έδειξε ότι ο θάνατος της Ιζαμπέλα προήλθε από «ιατρικό λάθος» και στο νοσοκομείο επιβλήθηκε πρόστιμο.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα