ΑΘΗΝΑ
05:24
|
17.05.2024
Ένα σχολικό συμβούλιο στο Τενεσί των ΗΠΑ απαγόρευσε να διδάσκεται στις τάξεις του το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα «Μaus».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα σχολικό συμβούλιο στο Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε να διδάσκεται στις τάξεις του το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα «Μaus» για το Ολοκαύτωμα.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης του μυθιστορήματος επειδή περιείχε βρισιές και μια γυμνή εικονογράφηση.

Το «Maus: Η ιστορία κάποιου που επέζησε» του Αρτ Σπίγκελμαν αφηγείται σε μία σειρά εικονογραφημένων μυθιστορημάτων, πώς οι γονείς του συγγραφέα επέζησαν από το Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Οι γονείς του Σπίγκελμαν ήταν Πολωνοί Εβραίοι που στάλθηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μυθιστόρημά, το οποίο περιλαμβάνει εικονογραφήσεις με τους Εβραίους ως ποντίκια και τους Ναζί ως γάτες, κέρδισε μια σειρά από λογοτεχνικά βραβεία το 1992.

Σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των σχολείων της κομητείας ΜακΜιν στις αρχές Ιανουαρίου, τα μέλη της είπαν ότι θεωρούν πως η συμπερίληψη βρισιών στο εικονογραφημένο μυθιστόρημα ήταν ακατάλληλη για το πρόγραμμα σπουδών της δευτέρας γυμνασίου.

Στα πρακτικά της συνεδρίασης, ο διευθυντής των σχολείων, Λι Πάρκινσον, φέρεται να είπε, πως «υπάρχει ενός είδους σκληρή και απαράδεκτη γλώσσα σε αυτό το βιβλίο».

Αρχικά, υποστήριξε ότι ενδεχομένως η καλύτερη λύση θα ήταν η επεξεργασία των βρισιών. Αλλά το συμβούλιο επικαλούμενο ανησυχίες περί πνευματικών δικαιωμάτων, αποφάσισε τελικά να απαγορεύσει εντελώς τη διδασκαλία του μυθιστορήματος.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος, είπε ότι ήταν «μπερδεμένος» από την απόφαση και την αποκάλεσε «οργουελική» πορεία δράσης.

Η κίνηση για την απαγόρευση του μυθιστορήματος έρχεται εν μέσω μιας εθνικής συζήτησης σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών στα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ.

Γονείς, δάσκαλοι και διευθυντές σχολείων έχουν παλέψει με το πώς να διδάσκονται θέματα που έχουν να κάνουν με τη φυλή, τις διακρίσεις και την ανισότητα στην τάξη.

Πηγές: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα