ΑΘΗΝΑ
10:42
|
22.05.2022
Η κίνηση παίρνει τη σκυτάλη από παρόμοιες πρωτοβουλίες που έλαβαν χώρα στη Σκωτία, την Ελβετία και τη Νορβηγία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας έδωσε επίσημα χάρη σε εκατοντάδες γυναίκες που εκτελέστηκαν για μαγεία μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα.

Οι βουλευτές ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα για την αποκατάσταση της μνήμης περισσότερων από 700 γυναικών που βασανίστηκαν και θανατώθηκαν.

Ισπανοί ιστορικοί ανακάλυψαν ότι η Καταλονία ήταν μια από τις πρώτες περιοχές στην Ευρώπη που διεξήγαγαν «κυνήγι μαγισσών». Θεωρήθηκε επίσης μια από τις χειρότερες περιοχές για εκτελέσεις.

«Πρόσφατα ανακαλύψαμε τα ονόματα περισσότερων από 700 γυναικών που διώχθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα», δήλωσαν οργανώσεις των πολιτών που υποστήριξαν τη δημιουργία του ψηφίσματος.

Οι μάγισσες κατηγορούνταν συχνά για τον ξαφνικό θάνατο των παιδιών ή για την κακή σοδειά, σύμφωνα με τον Πώλ Καστέλ, καθηγητή σύγχρονης ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Κοινωνικές οργανώσεις της Αριστεράς και υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας επισημαίνουν ότι οι γυναίκες ήταν «θύματα μισογυνιστικών διώξεων» και ζητούν να τιμηθεί η μνήμη τους δίνοντας τα ονόματά τους σε οδούς.

Δεκάδες χιλιάδες, κυρίως γυναίκες, πιστεύεται ότι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για μαγεία σε όλη την Ευρώπη.

Η κίνηση αυτή του περιφερειακού κοινοβουλίου της Καταλονίας έρχεται να πάρει τη σκυτάλη από παρόμοιες πρωτοβουλίες που έλαβαν χώρα στη Σκωτία, την Ελβετία και τη Νορβηγία.

«Τότε, μας αποκαλούσαν μάγισσες, τώρα, μας αποκαλούν “φεμιναζί” ή υστερικές ή σεξουαλικά προβληματικές. Τότε, έκαναν κυνήγι μαγισσών, τώρα, κάνουν γυναικοκτονίες», δήλωσε η περιφερειακή βουλευτής Jenn Diaz του κυβερνώντος ERC, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προς δεύτερο γύρο εκλογών στην Κολομβία οι δήμαρχοι Μπογκοτά και Μπεγεντίν

Γκεστ σταρ σε σαπουνόπερα ο Κάρολος και η Καμίλα

Καμία απάντηση από τη Βόρεια Κορέα στην προσφορά εμβολίων από τις ΗΠΑ

«Αποφασιστικής σημασίας» για τις ΗΠΑ η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα