Το ΝΑΤΟ αξιολογεί εάν θα στείλει μια ομάδα μάχης 1.000 ανδρών και θα υποστηρίξει πιθανή ανάπτυξη στη Σλοβακία, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ.
Ωστόσο, άλλα υψηλόβαθμα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού πιστεύουν ότι η έγκριση μιας τέτοιας προσφοράς είναι επί του παρόντος ανέφικτη.
Σύμφωνα με ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, ο συνασπισμός φοβάται την αποδοκιμασία του κοινού και τις επακόλουθες διαμαρτυρίες.
Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα σε χώρες στα ανατολικά σύνορα – όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, ανέφερε το Sky News.
Η ενδεχόμενη ανάπτυξη στρατευμάτων αποσκοπεί στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Ο Κόρτσοκ τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν αποτελεί απαίτηση του ΝΑΤΟ, αλλά απάντηση στις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη, αλλά ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οποιαδήποτε ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων σε σλοβακικό έδαφος πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Υψηλόβαθμες πηγές από τον συνασπισμό δεν θεωρούν ρεαλιστική την τοποθέτηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα.
Λένε επίσης ότι η Σλοβακία δεν θα πρέπει να αποδεχθεί την προσφορά, σε περίπτωση που αυτή γίνει.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός φοβάται ότι τα ξένα στρατεύματα θα προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις, ενώ θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δημοτικότητα της αντιπολίτευσης, η οποία είναι κυρίως φιλορωσική, και θα προκαλούσαν μεγάλες διαδηλώσεις στους δρόμους.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το κυρίαρχο θέμα στη δημόσια συζήτηση.
Ακόμη και αυτή η απλή συμφωνία προκάλεσε ήδη διαδηλώσεις στους δρόμους.
Σύμφωνα με έρευνα της Globsec, η Σλοβακία είναι η πιο φιλορωσική χώρα στην ομάδα του Βίζεγκραντ. Πάνω από το 60% δεν αισθάνεται ότι απειλείται από τη Ρωσία και περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν τη Ρωσία στρατηγικό εταίρο.
Πηγή: Euroactive