ΑΘΗΝΑ
11:01
|
24.04.2024
«Δεν θέλουμε πολέμους. Αλλά επίσης δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν με αγένεια και να αγνοηθούν τα συμφέροντά μας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία έστειλε, σήμερα Παρασκευή, ένα πολύ ηχηρό μήνυμα ότι δεν επιθυμεί την αύξηση της έντασης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν επιθυμεί πολεμική εμπλοκή με την Ουκρανία.

«Εάν εξαρτάται από τη Ρωσία, τότε δεν θα υπάρξει πόλεμος. Δεν θέλουμε πολέμους. Αλλά επίσης δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν με αγένεια και να αγνοηθούν τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας σε ρωσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Όσον αφορά στην απάντηση επιστολή που παραδόθηκε την Τετάρτη στη Μόσχα σχετικά με τις εγγυήσεις που ζητά η χώρα του, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι η Δύση αγνοεί τα συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά υπάρχει τουλάχιστον «κάτι» στις γραπτές απαντήσεις που υποβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, ως απάντηση στις προτάσεις της Ρωσίας. Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι αντιπροτάσεις των ΗΠΑ ήταν καλύτερες από εκείνες του ΝΑΤΟ και ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν, επιφυλάσσεται να ανταπαντήσει, αφού της μελετήσει.

Αν και οι απαντήσεις δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, και οι δύο πλευρές, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, δηλώνουν πρόθυμες να συνεργαστούν με τη Μόσχα για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνη, έχουν όμως αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποδεχθούν άλλα αιτήματα, όπως τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Λαβρόφ είπε, επίσης, ότι αναμένει να συναντηθεί ξανά τον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα σχόλια του κ. Λαβρόφ, ήταν από τα πιο συμφιλιωτικά που έχει κάνει η Μόσχα σχετικά με την Ουκρανική κρίση, η οποία έχει κλιμακωθεί σε μια από τις πιο τεταμένες αντιπαραθέσεις Ανατολής-Δύσης από τότε που έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος πριν από τρεις δεκαετίες.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι η χώρα του δεν έχει κανένα απολύτως συμφέρον για πόλεμο και ότι σύγκρουση θα ξεσπούσε μόνο εάν η Λευκορωσία ή η Ρωσία δέχονταν απευθείας επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρόκειται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο σήμερα. «Εναπόκειται στον Βλαντιμίρ Πούτιν να πει αν θέλει διαβουλεύσεις ή αντιπαράθεση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο ραδιόφωνο RTL, αναρωτώμενος αν ο Ρώσος ηγέτης ήθελε να αποτελεί «αποσταθεροποιητική δύναμη» ή θα επιδίωκε αποκλιμάκωση.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να συνεργαστεί με όσους ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ασφάλεια

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Ενέκρινε και το Κογκρέσο το πακέτο των 95 δισ. για Ουκρανία-Ισραήλ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα