ΑΘΗΝΑ
08:10
|
06.05.2024
Κοινωνικό αποτύπωμα των αλλαγών στην κοινωνία του Λιβάνου και στην χειραφέτηση των γυναικών συνιστούν οι «Σειρήνες» της Ρίτα Μπαγκντάντι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κοινωνικό αποτύπωμα των αλλαγών στην κοινωνία του Λιβάνου και στην ενίσχυση της χειραφέτησης των γυναικών συνιστούν οι «Σειρήνες» της 37χρονης Αμερικανίδας σκηνοθέτιδας λιβανέζικης καταγωγής, Ρίτα Μπαγκντάντι στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Sundance.

Rita Baghdadi, director of 'Sirens'. Photo: Jeremiah Hammerling

Οι «Σειρήνες» της Μπαγκάντι δεν είναι ταινία αλλά ένα πρωτότυπο, όσο και ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ που εστιάζει στην πραγματική ιστορία του πρώτου γυναικείου Thrash Metal συγκροτήματος «Slave to Sirens»
στο Λίβανο, αν όχι σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο σκοπός της Αμερικανίδας σκηνοθέτιδας ήταν, όπως είπε πρόσφατα δίνοντας συνέντευξη σε δημοσιογράφους αμερικανικών αραβικών ΜΜΕ αλλά και της εμιρατινής εφημερίδας The National, να πει μία ιστορία από την χώρα καταγωγής της «που να μην έχει σχέση με τον εμφύλιο και στα άσχημα πράγματα».

Με αφορμή την ιστορία του συγκροτήματος, η Μπαγκντάντι αποτυπώνει με τον φακό της τις αλλαγές στην κοινωνία του Λιβάνου, την εντεινόμενη τάση των πιο νέων γενιών και ειδικά των κοριτσιών να διεκδικήσουν τη δική τους ταυτότητα κρατώντας αποστάσεις  από τους παραδοσιακούς ρόλους της συζύγου και της μητέρας.

Στους κεντρικούς ρόλους του ντοκιμαντέρ είναι οι νεαρές Λίλας Μγιάσι και Σέρι Μπεχάρα. Σε δεύτερο πλάνο περνούν άλλες τρεις εξίσου χαρισματικές νεαρές μουσικοί, μέλη του μέταλ συγκροτήματος που δημιούργησαν πριν επτά χρόνια, προκαλώντας αίσθηση στην μικρή κοινωνία του Λιβάνου με τη μέταλ αμφίεση, τα τατουάζ, τις «ψυχεδελικές» ανταύγειες στα μαλλιά και το αστείρευτο δυναμισμό τους.

Από το ντοκιμαντέρ δεν λείπει ούτε η αναφορά στην πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε στις 3 Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού και η οποία αποτυπώνεται στην τελευταία πράξη του ντοκιμαντέρ με τους στίχους τραγουδιού που λένε:

«Το σπίτι δεν δείχνει πλέον ασφαλές. Η φιλία δεν φαίνεται ασφαλής. Η αγάπη δεν είναι ασφαλής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα