ΑΘΗΝΑ
13:53
|
17.05.2024
«Σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο» επιχειρεί να στείλει ο Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας λόγο για διπλασιασμό των βρετανικών δυνάμεων στο πλευρό της Ουκρανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο να διπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει στην Ανατολική Ευρώπη, φέρεται πως εξετάζει ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να στείλει ένα «σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο» καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Αυτό θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Κρεμλίνο. Δεν θα ανεχθούμε την αποσταθεροποιητική τους δραστηριότητα και θα βρισκόμαστε πάντοτε απέναντι στη ρωσική εχθρότητα μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Μπ. Τζόνσον σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, συμπληρώνοντας πως «εάν ο Πρόεδρος Πούτιν επιλέξει έναν δρόμο αιματοχυσίας και καταστροφής, θα είναι μια τραγωδία για την Ευρώπη. Η Ουκρανία πρέπει να είναι ελεύθερη να επιλέξει το μέλλον της».

 «Έχω διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις μας να προετοιμαστούν για να αναπτυχθούν σε όλη την Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, διασφαλίζοντας ότι είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τους Νατοϊκούς συμμάχους μας στη ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα» ανέφερε επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ενώ οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών ετοιμάζονται να μεταβούν στη Μόσχα για συνομιλίες με τους Ρώσους ομολόγους τους τις επόμενες ημέρες, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων και την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Παράλληλα, εν μέσω έντονων επικρίσεων ότι η κυβέρνησή του, η οποία δέχεται έντονες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του για μια σειρά σκανδάλων, αδρανεί, ο Μπ. Τζόνσον πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα δεύτερο ταξίδι για να συναντήσει ομολόγους του ΝΑΤΟ στις αρχές του επόμενου μήνα. Η Βρετανία αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο την αυστηροποίηση του καθεστώτος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα, ενώ όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα του Al Jazeera, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί με ταχείες κυρώσεις και θα είναι καταστροφική και για τις δύο πλευρές.

Εν τω μεταξύ, Βρετανοί αξιωματούχοι θα σταλούν στις Βρυξέλλες για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της τελευταίας βρετανικής προσφοράς, καθώς οι συζητήσεις σχετικά με τις στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των υπουργών.

Εκτός από την ενίσχυση του αριθμού των στρατευμάτων, η Βρετανία δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή αμυντικών όπλων στην Εσθονία, ενώ γρήγορα αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και εξειδικευμένοι στρατιωτικοί φέρεται πως ενδέχεται επίσης να σταλούν για την προστασία των συμμάχων της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως ήδη περίπου 1.150 Βρετανοί στρατιώτες δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ περισσότεροι από 100 στρατιώτες παρέχουν εκπαίδευση στην Ουκρανία στο πλαίσιο της επιχείρησης Orbital, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη εκπαιδευτεί 22.000 Ουκρανούς στρατιώτες από το 2015, ενώ ακόμη περισσότεροι εκπαιδευτές στάλθηκαν στη χώρα νωρίτερα αυτόν το μήνα για να υποστηρίξουν την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων στη χρήση 2000 πυραύλων που εστάλησαν επίσης από τη Βρετανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Αριστερά: Παράγοντας αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια ο Μητσοτάκης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Παρβοϊός: Νοσηλεύεται παιδί στο Ωνάσειο με μυοκαρδίτιδα

Ενισχύσεις στη Νέα Καληδονία λόγω των ταραχών-Ανάμειξη του Μπακού «βλέπει» το Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα