ΑΘΗΝΑ
20:49
|
15.05.2024
Καναδάς και ΗΠΑ έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον πλήρη εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους οδηγούς φορτηγών που διασχίζουν τα μεγαλύτερα σε μήκος στον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από μια εβδομάδα στους δρόμους του Καναδά, το κονβόι των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών έφτασε στην εθνική πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθεί για τα περιοριστικά μέτρα για τη νόσο Covid-19 αλλά και ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο οποίος αποτελεί προϋπόθεση για τη διέλευση όλων των συνόρων Καναδά-ΗΠΑ. Ονομάστηκε «Οχηματοπομπή της Ελευθερίας» και έχει κάνει όλο τον Καναδά να μιλάει γι’ αυτή.

Το κίνημα ξεκίνησε με αφορμή την απόφαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού όλων των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών που περνούν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, η οποία ελήφθη από τη φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Βάσει της απόφασης της κυβέρνησης Τριντό οι ανεμβολίαστοι οδηγοί φορτηγών μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα διασχίζοντας τα σύνορα των δύο εθνών, που είναι τα μεγαλύτερα σε μήκος στον κόσμο και εκτίνονται σε σχεδόν 9.000 χιλιόμετρα. Μια ομάδα φορτηγατζήδων μαζί με ομάδες συντηρητικών φωνών είχαν την ιδέα μιας οχηματοπομπής διαμαρτυρίας, η οποία θα είχε ως αφετηρία τον δυτικό Καναδά. Το κίνημα γιγαντώθηκε και σήμερα βρέθηκε στην Οτάβα.

Στήθηκε επίσης μια διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων GoFundMe, η οποία έχει αποφέρει μέχρι σήμερα, πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια Καναδά ( περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ) από περισσότερους από 99.000 δωρητές. Η διαμαρτυρία τράβηξε ακόμη και την προσοχή ανθρώπων εκτός των συνόρων του Καναδά, όπως τον Αμερικανό podcaster Τζο Ρόγκαν, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ -γιο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ- και τον Βρετανό κωμικό Ράσελ Μπραντ.

Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να παραμείνουν στο κέντρο της Οτάβα κοντά στο Λόφο του Κοινοβουλίου όλο το Σαββατοκύριακο με αίτημα να μπει ένα τέλος γενικά στα περιοριστά μέτρα κατά του νέου κορονοϊού. «Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, θέλουμε να έχουμε ξανά το δικαίωμα της επιλογής , θέλουμε ελπίδα – και η κυβέρνηση μάς το έχει αφαιρέσει », είπε στο BBC ο Χάρολντ Γιόνκερ, οδηγός φορτηγού και ιδιοκτήτης εταιρείας φορτηγών.

«Οι διαδηλώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι πρωτοφανείς – ρευστές, επικίνδυνες », δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα, Πίτερ Σλόλι, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μαζικής κλίμακας» κινητοποίηση και «δυστυχώς είναι πολωτικής φύσης». πρόσθεσε ότι η αστυνομία προετοιμάζεται για πιθανές παράλληλες αντιδιαδηλώσεις και ανησυχεί για άτομα που από τα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον Καναδά και το εξωτερικό μπορεί να υποκινούν μίσος, βία και σε ορισμένες περιπτώσεις εγκληματικότητα.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας απηύθυναν κάλεσμα στους συμμετέχοντες να αναφέρουν οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο κ. Τζόνκερ είπε επίσης ότι οι όποιοι εξτρεμιστές δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι. Αλλά η αυτοκινητοπομπή έχει αγκαλιαστεί από φωνές διαφόρων συντηρητικών παρατάξεων, οι οποίες φρόντισαν να προσδώσουν στην κινητοποίηση τον τίτλο του «συμβούλου της κούρασης και του διχασμού» που αισθάνονται όλοι στον Καναδά δύο χρόνια μετά την πανδημία.

Ο φορτηγατζής Τζόνκερ δηλώνει έτοιμος να μείνει στην Οτάβα για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Η πρόθεσή μας είναι να μείνουμε μέχρι να καταργηθούν οι περιορισμοί. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να μείνουν σε καραντίνα για μια μέρα, άλλοι μπορούν να μείνουν πέντε ημέρες, αλλά όλοι οι οδηγοί φορτηγών έχουν συνηθίσει να κατασκηνώνουν στα φορτηγά τους όλη την εβδομάδα». «Μένουμε εδώ μέχρι να επιστρέψουμε στη δουλειά», τόνισε.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: Βρέθηκαν προθανάτια και μεταθανάτια χτυπήματα

Σφοδρός επικριτής του Σλοβάκου πρωθυπουργού ο 71χρονος δράστης

Χιλιάδες Καναδοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιών

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά τη δολοφονική απόπειρα -Γνωστός λογοτέχνης ο φερόμενος δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα