ΑΘΗΝΑ
10:29
|
21.09.2024
Την αναγνώριση της Βρετανικής Νοηματικής Γλώσσας ως επίσημης γλώσσας επιχειρεί η χώρα, σε ένα πρώτο βήμα για την συμπερίληψη των κωφών προσώπων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε τροχιά αναγνώρισης ως επίσημης γλώσσας βρίσκεται η Βρετανική Νοηματική Γλώσσα (British Sign Language – BSL), καθώς η κυβέρνηση υποστήριξε σχετική πρόταση μιας βουλεύτριας του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Το νομοσχέδιο που εισήγαγε η Ρόζι Κούπερ (Rosie Cooper) στοχεύει μέσω μιας σειράς μέτρων, όπως η προώθηση της BSL κατά την παραγωγή ανακοινώσεων δημόσιας υπηρεσίας, στη βελτίωση της προσβασιμότητας για τα κωφά άτομα.

«Η κοινότητα των κωφών έπρεπε συνεχώς να αγωνίζεται για να ακουστεί. Αυτό το νομοσχέδιο στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι αξίζουν ίση πρόσβαση και θα αντιμετωπίζονται ως ίσοι» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Ρ. Κούπερ.

Στις βελτιώσεις που επιχειρούνται με το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η έναρξη λειτουργίας ενός συμβουλευτικού σώματος το οποίο θα απαρτίζεται από χρήστες της BSL και θα παρέχει καθοδήγηση στο Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων (DWP) σχετικά με το πώς και πότε να τη χρησιμοποιούν και θα εξετάσει την αύξηση του αριθμού των διερμηνέων BSL. 

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Κωφών (BDA), το συγκεκριμένο σώμα προβλέπεται να ενθαρρύνει τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τους δημόσιους φορείς να παρέχουν στα κωφά πρόσωπα «ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τις δημόσιες υπηρεσίες όπως το NHS».

«Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής και προσβάσιμης κοινωνίας, και η νομική αναγνώριση της Βρετανικής Νοηματικής Γλώσσας στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ότι οι κωφοί δεν αποκλείονται από το να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα κάνει την κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη βελτίωση της ζωής των κωφών και θα ενθαρρύνει τους οργανισμούς σε όλη τη χώρα να ενστερνιστούν τη χρήση της BSL, ωφελώντας τόσο τους ίδιους όσο και την κοινότητα των κωφών» σημειώνει σχετικά η Ένωση.

Τα κωφά πρόσωπα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στις ίδιες βασικές πληροφορίες και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στον ακούοντα πληθυσμό. Ο νόμος περί ισότητας δεν καλύπτει τα γλωσσικά δικαιώματα. Είμαστε αναγκασμένοι να βασιζόμαστε στην ανεπαρκή νομοθεσία περί διακρίσεων λόγω αναπηρίας για να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες στη γλώσσα μας. Η Βρετανική Νοηματική Γλώσσα είναι μια γηγενής γλώσσα του Ηνωμένου Βασιλείου και θα πρέπει να τύχει της ίδιας νομικής προστασίας με τη γλώσσα της Ουαλίας και της Σκωτίας.

Ντέιβιντ Μπάξτον, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Κωφών.

Για ένα «σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ότι οι κωφοί δεν αποκλείονται από το να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους» έκανε λόγο η  υπουργός Εργασίας και Συντάξεων της Βρετανίας ανακοινώνοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο.

«Γιατί αυτή η χώρα δεν αναγνωρίζει νόμιμα την BSL; Είναι η γλώσσα μας. Το αισθάνομαι λάθος, δεν είναι σωστό, θα έπρεπε να γίνει αποδεκτό. Αν πάω στον γιατρό και δεν υπάρχει διερμηνέας, σημαίνει ότι πρέπει να φέρω μαζί μου ένα μέλος της οικογένειάς μου, αλλά δεν το θέλω αυτό, θέλω την ιδιωτικότητά μου» υπογράμμισε η ηθοποιός του EastEnders, Ρόουζ Άιλινγκ -΄Ελλις (Rose Ayling-Ellis), η οποία έγραψε ιστορία ως η πρώτη κωφή διαγωνιζόμενη στο Strictly Come Dancing του BBC One, καλώντας τους πολίτες να υποστηρίξει το νομοσχέδιο.

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα του BBC, στον απόηχο της περίφημης νίκης της στο Strictly, έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των κωφών παιδιών πιστεύουν ότι το σόου έδωσε στο κοινό μια καλύτερη κατανόηση της κώφωσης, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 87.000 χρήστες της BSL στη Βρετανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Hellenic Train: Επανέρχονται τα δρομολόγια Κιάτο-Αίγιο

Παγκόσμιες αγορές: Θετικές τάσεις κατόπιν μείωσης επιτοκίων από την FED

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα