ΑΘΗΝΑ
09:02
|
26.04.2024
Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε ότι διεκπεραίωσε μια επιτυχημένη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Hwasong-12 (IRBM).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, τραβήχτηκαν μετά από την πιο ισχυρή εκτόξευση πυραύλων της τα τελευταία πέντε χρόνια. Τραβηγμένες από το διάστημα, οι φωτογραφίες απεικονίζουν τμήματα της κορεατικής χερσονήσου και των γύρω περιοχών.

Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι διεκπεραίωσε μια επιτυχημένη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Hwasong-12 (IRBM). Στην πλήρη ισχύ του, ο συγκεκριμένος πύραυλος μπορεί να διανύσει χιλιάδες μίλια, εντάσσοντας στο βεληνεκές του περιοχές όπως το αμερικανικό έδαφος Γκουάμ.

Η τελευταία αυτή δοκιμή έχει προκαλέσει ξανά ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, καθώς η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε αριθμό ρεκόρ εκτοξεύσεων τον περασμένο μήνα. Η απαγόρευση δοκιμών βαλλιστικών όπλων και πυρηνικών που της έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, παρόλο που το ασιατικό έθνος την εφαρμόζει κατά το δοκούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η πρόσφατη αύξηση των κορεατικών πολεμικών δοκιμών δείχνει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για  ανανέωση των συνομιλιών με την Πιονγιανγκ. Αναλυτές επισημαίνουν πως ακριβώς αυτός είναι, μεταξύ άλλων, ο στόχος των Βορειοκορεατών. Η «επίδειξη δύναμης» έχει σκοπό να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που ο Hwasong-12, ένας πυρηνικά ικανός πύραυλος σημαντικού μεγέθους, εκτοξεύεται, από το 2018, όταν η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε συνομιλίες με τις ΗΠΑ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – οι οποίες και πέτυχαν τότε ένα μορατόριουμ στην πολεμική δραστηριότητα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δοκιμή έγινε για να «επαληθεύσει την ακρίβεια των πυραυλικών συστημάτων», ενώ υπήρξε σκόπιμη κατεύθυνσή τους υπό κλίση έτσι ώστε να διασφαλιστεί η «ασφάλεια των γειτονικών χωρών». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν επίσης σπάνιες εικόνες, μερικές από τις οποίες είπαν ότι ήταν πλάνα που τραβήχτηκαν από κάμερα τοποθετημένη στην κεφαλή του πυραύλου.

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα