ΑΘΗΝΑ
13:26
|
25.04.2024
Το υποστέλεχος της Όμικρον BA.2 είναι πολύ πιο μεταδοτικό και περισσότερο ικανό να μολύνει ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υποστέλεχος της Όμικρον BA.2 μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει ήδη υπερισχύσει στη Δανία έναντι του αρχικού στελέχους «Ο» και σύμφωνα με έρευνα Δανών επιστημόνων είναι πολύ πιο μεταδοτικό και περισσότερο ικανό να μολύνει ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Statens Serum (SSI) του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, της Στατιστικής Υπηρεσίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Δανίας, μελετήθηκαν οι περιπτώσεις περισσότερων από 8.500 νοικοκυριών στη Δανία όπου υπήρχαν μολύνσεις από Covid-19 την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν μολυνθεί με το υποστέλεχος ΒΑ.2, είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να μολύνουν άλλους ανθρώπους σε σχέση με αυτούς που νόσησαν από το αρχικό στέλεχος ΒΑ.1.

Σε όλο τον κόσμο, η ΒΑ.1 έχει προκαλέσει περισσότερα από 98% περιστατικά μόλυνσης, ωστόσο η παραλλαγής της ΒΑ.2 έγινε πολύ γρήγορα κυρίαρχη στη Δανία.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το συμπέρασμα είναι ότι η ΒΑ.2 «είναι κληρονομικά ουσιωδώς περισσότερο μεταδοτική από την ΒΑ.1 και επίσης διαθέτει ικανότητες να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και να υποβαθμίζει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Φρέντερικ Πλέσνερ, «αν έχεις εκτεθεί στην παραλλαγή Όμικρον ΒΑ.2 μέσα στο σπίτι σου, έχεις 39% πιθανότητες να μολυνθείς μέσα σε διάστημα επτά ημερών. Αντίθετα, αν έχει εκτεθεί στη ΒΑ.1, η πιθανότητα είναι 29%. Συνεπώς, η ΒΑ.2 είναι 33% περισσότερο μολυσματική».

Η έρευνα δεν έχει ακόμη ελεγχθεί από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή. 

Κρούσματα της BA.2 έχουν καταγραφεί επίσης στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τη Δανία, όπου υπολογίζονται στο 82% του συνόλου των μολύνσεων. Στη Βρετανία, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πάντως ότι η ΒΑ.2 δείχνει να έχει πλεονέκτημα σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος «Ο».

Παρά το γεγονός ότι το στέλεχος αυτό μολύνει και τους πλήρως εμβολιασμένους, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τόσο ως προς τα συμπτώματα όσο και ως προς τη μετάδοση σε άλλα άτομα.

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν πάντως ότι η ΒΑ.2 δεν αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος ΒΑ.1.

Πηγές: The Jerusalem Post

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα