ΑΘΗΝΑ
23:40
|
22.04.2024
Η οργάνωση χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον όρο Απαρτχάιντ, αναφερόμενη στο κράτος του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διεθνώς αναγνωρισμένη οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχεδιάζει να δημοσιεύσει σήμερα μία έκθεση η οποία τοποθετεί την ίδια την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους ως αιτία για την στέρηση από τους Παλαιστίνιους βασικών δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ ως «κράτος-απαρτχάιντ». Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν χθες την έκθεση για «αντισημιτισμό».

Σε μια έκθεση 211 σελίδων, η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε μια «ευρεία επίθεση που στρέφεται» εναντίον των Παλαιστινίων και ισοδυναμεί με «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1977, έχει καταδικάσει στο παρελθόν τις ισραηλινές πολιτικές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ κατηγόρησε το εβραϊκό κράτος για εγκλήματα πολέμου κατά τη σύγκρουση του 2014 μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα. Το πρωτοφανές στη σημερινή έκθεση είναι ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιείται από την οργάνωση επίσημα ο όρος «απαρτχάιντ» για να περιγράψει το ισραηλινό καθεστώς.

Η χρησιμοποίηση του όρου από τη Διεθνή Αμνηστία έρχεται μετά από την υιοθέτησή του τον περασμένο Απρίλιο από την μη-κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch, αλλά επίσης και από ισραηλινές οργανώσεις όπως η B’ Tselem και η Yesh Din.

Όμως, ενώ η περυσινή έκθεση του Human Rights Watch κατηγόρησε το Ισραήλ για διακρίσεις κατά των Παλαιστινίων σε όλες τις περιοχές υπό τον έλεγχό του, εννοώντας ότι η πολιτική του Απαρτχάιντ ασκείται μόνο στις περιοχές που κατέλαβε πέρα από τα αρχικά του σύνορα του 1948, η σημερινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εφαρμόζει τον όρο «απαρτχάιντ» και για την κοινωνική και πολιτική διαχείριση του παλαιστινιακού πληθυσμού στο εσωτερικό του Ισραήλ.

«Από την ίδρυσή του το 1948, το Ισραήλ έχει ακολουθήσει μια ρητή πολιτική εγκαθίδρυσης και διατήρησης μιας εβραϊκής δημογραφικής ηγεμονίας», αναφέρει η έκθεση, «και μεγιστοποιώντας τον έλεγχό του στη γη προς όφελος των Εβραίων Ισραηλινών, προβαίνει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των Παλαιστινίων και περιορίζει τα δικαιώματά τους, εμποδίζοντάς τους να αμφισβητήσουν με οποιονδήποτε τρόπο την έξωσή τους από τις εστίες τους».

Υποστηρίζει επίσης ότι «σχεδόν όλη η πολιτική διοίκηση και οι στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ» εμπλέκονται «στην επιβολή του συστήματος του απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων σε ολόκληρο το Ισραήλ» και στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και «κατά των Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους εκτός της επικράτειας».

ΠΗΓΗ: Forward.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο εργατικό δυστύχημα στη Λακωνία με θύμα 25χρονο

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Σύλληψη 38χρονου στην Πάτρα από την Αντιτρομοκρατική

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα