ΑΘΗΝΑ
05:45
|
05.05.2024
Αναζητούνται εναλλακτικές για την περίπτωση που θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου μετά από μια επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στον Περσικό Κόλπο, υποδέχεται σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με φόντο την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, που συνδέεται με τη διαμάχη για την Ουκρανία.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, όπως ανακοινώθηκε, θα συζητηθεί το θέμα της «διασφάλισης της σταθερότητας της παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας» και άλλα διπλωματικά και εμπορικά ζητήματα, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι αναζητούν εναλλακτικές για την περίπτωση που θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου μετά από μια επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Παρότι είναι περισσότερο από προφανές ότι το επίδικο της συνάντησης είναι τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου του Κατάρ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, πηγές της κυβέρνησης Μπάιντεν αναφέρουν γενικόλογα ότι «οι ΗΠΑ συζητούν με πολλούς προμηθευτές».

«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ανακατευθυνθούν οι παραδόσεις αερίου που προορίζονται για τις ασιατικές αγορές προς την Ευρώπη εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διακόψει τις προμήθειες προς τη δυτική Ευρώπη» δήλωσε με πολύ πιο σαφή τρόπο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχος του Κατάρ πριν από τη συνάντηση.

Αλλά το «Κατάρ δεν έχει το ‘μαγικό ραβδί’ για να απαντήσει στις ελλείψεις αερίου στην Ευρώπη», σχολίασε ο Μπιλ Φάρεν-Πράις, διευθυντής της εταιρίας συμβούλων σε θέματα ενέργειας Enverus. Το εμιράτο είναι στο μέγιστο των δυνατοτήτων του σε ό,τι αφορά την παραγωγή και πρέπει να εκπληρώσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Ασία.

Η ατζέντα του Μπάιντεν για τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον εμίρη του Κατάρ θα περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις σχέσεις με το Αφγανιστάν, όπου τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον εκπροσωπούνται τώρα από τη μικρή χώρα του Κόλπου.

Ο Ταμίμ θα έχει επίσης ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας και θα συζητήσει πωλήσεις όπλων και άλλα στρατιωτικά θέματα με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, δήλωσε αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα