ΑΘΗΝΑ
16:22
|
19.04.2024
Tο δημοψήφισμα για την έγκριση ή την απόρριψη του νέου Συντάγματος θα διεξαχθεί στα μέσα του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Επιτροπή Πολιτικού Συστήματος της Συνταγματικής Συνέλευσης της Χιλής ενέκρινε, την Πέμπτη, διάταξη σύμφωνα με την οποία η Χιλή ανακηρύσσεται «πολυεθνικό και διαπολιτισμικό κράτος».

Η διάταξη εγκρίθηκε με την θετική ψήφο των 19 από τα 25 μέλη της Επιτροπής, μετά από αίτημα πολιτών που ζητούσαν να συμπεριληφθεί στο σχέδιο για το νέο σύνταγμα της χώρας το δικαίωμα των αυτόχθονων πληθυσμών στην αυτοδιάθεση και την αυτοδιοίκηση.

Η νέα διάταξη ορίζει ότι η άσκηση των δημόσιων λειτουργιών πρέπει να πραγματοποιείται διασφαλίζοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και αναγνωρίζοντας την πολιτιστική ποικιλομορφία που υπάρχει εντός της κοινωνίας της Χιλής.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι αυτόχθονες λαοί και έθνη είναι: Μαπούτσε, Αϊμάρα, Ράπα Νούι, Λικαναντάι, Κέτσουα, Κόλα, Ντιαγκούτα, Τσανγκό, Καουασκάρ, Γιαγκάν και Σελκνάμ.

Επί του παρόντος, η Χιλή συντάσσει ένα νέο Σύνταγμα για να αντικαταστήσει αυτό που κληρονόμησε από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990). Ως μέρος αυτής της θεσμικής διαδικασίας, η Συνταγματική Συνέλευση, που αποτελείται από 155 εκλεγμένα μέλη, έχει θεσπίσει επτά θεματικές επιτροπές που συγκροτήθηκαν για να εξασφαλίσουν την ευρεία συμμετοχή στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Συνέλευσης, το δημοψήφισμα για την έγκριση ή την απόρριψη του νέου Συντάγματος θα διεξαχθεί στα μέσα του 2022.

«Η Χιλή δεν πρέπει να φοβάται την πολυεθνικότητα, καθώς επιτρέπει στο κράτος και τις κοινότητες να έχουν σχέσεις που αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των αρχικών και αυτόχθονων πληθυσμών και τις απαιτήσεις τους», δήλωσε η πρώην πρόεδρος Μιτσέλ Μπατσελέ.

Πηγή: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα