ΑΘΗΝΑ
23:34
|
20.06.2024
Kουλτούρα εκφοβισμού, παρενόχλησης και ρατσισμού στον κολοσσιαίο όμιλο, με 21 μάλιστα καταγγελίες για βιασμό ή σεξουαλική επίθεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Rio Tinto, την αγγλοαυστραλιανή πολυεθνική και δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μετάλλων και εξόρυξης στον κόσμο, κάνει λόγο για μια κουλτούρα εκφοβισμού, παρενόχλησης και ρατσισμού στον κολοσσιαίο όμιλο με 21 μάλιστα καταγγελίες για βιασμό ή απόπειρα βιασμού ή σεξουαλική επίθεση κατά την τελευταία πενταετία.

Σχεδόν οι μισοί από όλους τους υπαλλήλους που συμμετείχαν σε μια εξωτερική επιθεώρηση της εργασιακής κουλτούρας της εταιρείας, την οποία ζήτησε η ίδια η Rio, απάντησαν ότι έχουν υποστεί μπούλινγκ, ενώ υπήρξαν και κρούσματα ρατσισμού σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Rio, Τζέικομπ Στάουσχολμ, χαρακτήρισε «ανησυχητικά» τα συμπεράσματα της έκθεσης και η εταιρεία πρόκειται να εφαρμόσει και τις 26 συστάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της πρώην επιτρόπου για έμφυλες διακρίσεις του παραρτήματος Αυστραλίας, Ελίζαμπεθ Μπρόντερικ.

«Αυτό που εμένα μου άνοιξε τα μάτια ήταν διττό. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσος εκφοβισμός υπάρχει στην εταιρεία και δεύτερον ότι αυτός είναι αρκετά συστημικός–τα τρία ζητήματα του μπούλινγκ, της σεξουαλικής παρενόχλησης και του ρατσισμού…είναι υπερβολικά ενοχλητικά», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Στάουσχολμ.

Η Rio Tinto ζήτησε τη σύνταξη της έκθεσης τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου. Περισσότεροι από 10.000 υπάλληλοι, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού εργατικού δυναμικού της των 45.000 υπαλλήλων, μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους σε αυτή την μελέτη.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι σχεδόν το 30% και περίπου το 7% των ανδρών έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά με 21 γυναίκες να καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού ή απόπειρας βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης.

Ο ρατσισμός αποτελεί επίσης μια «σημαντική πρόκληση» για τους υπαλλήλους σε πολλές περιοχές. Εργαζόμενοι σε χώρες διαφορετικές από τον τόπο γέννησής τους βίωσαν υψηλά ποσοστά ρατσισμού, ενώ σχεδόν το 40% των ανδρών που αυτοπροσδιορίζονται ως Αβορίγινες ή νησιώτες του Στενού του Τόρες στην Αυστραλία είχαν βιώσει ρατσισμό.

«Έχω βιώσει τον ρατσισμό σε κάθε γωνιά αυτής της εταιρείας», είπε ένας υπάλληλος διατηρώντας την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την Rio, οι μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθούν σε μια δέσμευση από πλευράς της ηγεσίας της εταιρείας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος συμπερίληψης, περιλαμβανομένης της αύξησης της πολυμορφίας εντός της.

Θα διασφαλίσει επίσης ότι είναι ασφαλείς οι απομακρυσμένες εγκαταστάσεις των μεταλλείων της και θα καταστήσει ευκολότερο για το προσωπικό να καταγγέλλει τις απαράδεκτες συμπεριφορές.

Η έκθεση της Rio προηγείται της δημοσιοποίησης μιας άλλης έκθεσης της κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας που αναμένεται αργότερα μέσα στο χρόνο και αφορά την σεξουαλική παρενόχληση σε μεταλλωρυχεία της πολιτείας, η οποία παράγει περισσότερο από τις μισές παγκόσμιες προμήθειες σιδηρομεταλλεύματος.

Καταθέσεις στην ερευνητική επιτροπή που έγιναν τον περασμένο χρόνο ανέφεραν ευρεία σεξουαλική παρενόχληση σε μεταλλωρυχεία της Δυτικής Αυστραλίας, όπου βρίσκονται τα μεταλλωρυχεία πολυεθνικών περιλαμβανομένων των BHP Group, Rio Tinto και Fortescue.

Σε μια έκθεση του 2020 η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη σεξουαλική παρενόχληση διαπίστωσε ότι το 74% των γυναικών στη βιομηχανία των μεταλλωρυχείων έχουν βιώσει κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση την τελευταία πενταετία, εν μέρει λόγω της έμφυλης ανισότητας.

Σχεδόν το 90% του εργατικού δυναμικού της Rio Tinto είναι άνδρες.

«Η δημιουργία μιας εργασιακής κουλτούρας όπου υπάρχει ασφάλεια και σεβασμός θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους από κάθε υπόβαθρο και προέλευση να προοδεύσουν στους οργανισμούς μας», δήλωσε στο Reuters η Κέλι Πάρκερ, η διευθύνουσα σύμβουλος της Rio Tinto για το παράρτημα της Αυστραλίας.

Οι άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι της εταιρείας στη Νότια Αφρική βίωσαν τα υψηλότερα ποσοστά ρατσισμού.

Υπάλληλοι έκαναν λόγο για συχνά περιστατικά ρατσισμού και για τις επιπτώσεις του στην αυτοπεποίθηση, στην αυτοεκτίμηση και στην απόδοσή τους στην εργασία τους.

«Η Rio είναι μια εταιρεία προσανατολισμένη στην καυκάσια [σ.σ., λευκή] φυλή», κατήγγειλε ένας υπάλληλος στην έκθεση.

Σύμφωνα με την Rio, η έκθεση δημοσιοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς οι εργασιακές κουλτούρες αλλάζουν στον απόηχο των κινημάτων #MeToo, Black Lives Matter και άλλων παγκόσμιων κινημάτων.

Πηγές: BBC, Sky News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σταϊκούρας: Τον Νοέμβριο η παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης

Απειλή για βόμβα σε πτήση της Ryanair στο αεροδρόμιο της Ίμπιζας

Πάνω από 1.080 οι νεκροί από τον καύσωνα στη Μέκκα

Αυτεπάγγελτη πειθαρχική έρευνα εναντίον του Αλέξη Κούγια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα