ΑΘΗΝΑ
13:27
|
04.05.2024
Ο Αιγύπτιος δικηγόρος Οσάμα Μπαγιούμι αγνοείται μετά τη σύλληψή του το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δικηγόρος Οσάμα Μπαγιούμι, συνήγορος σε δεκάδες υποθέσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο,  έχει «εξαφανιστεί βίαια» μετά την σύλληψή του το Σάββατο στο Κάιρο, δήλωσε μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χθες Τρίτη, στο Middle East Eye.

Ο Μπαγιούμι, εξέχων δικηγόρος που χειρίζεται μια σειρά σοβαρών υποθέσεων πολλές από τις οποίες αφορούν πολιτικούς κρατούμενους, κρατείται αυθαίρετα και δεν έχει παρουσιαστεί σε καμία ανακριτική αρχή μετά τη σύλληψή του κατά τη διάρκεια εφόδου στο σπίτι του το Σάββατο, δήλωσε ο Αχμέντ Ατάρ, εκτελεστικός διευθυντής του Αιγυπτιακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ENHR), που εδρεύει στο Λονδίνο. 

Σύμφωνα με τον Ατάρ, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο σπίτι του Μπαγιούμι τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, χωρίς να παρουσιάσουν ένταλμα σύλληψης. Του κατέσχεσαν τον φορητό υπολογιστή εργασίας, στον οποίο βρίσκονται εμπιστευτικές πληροφορίες για τις υποθέσεις των πελατών του, το κινητό του τηλέφωνο και κάποια μετρητά.

«Ο κ. Bayoumi έχει μια γνωστή διεύθυνση και γραφείο στο Κάιρο. Αν οι αρχές χρειάζονταν οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να τον βρουν χωρίς να χρειάζεται η παράνομη κράτησή του.

Αιγυπτιακές και διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν τεκμηριώσει εκατοντάδες περιπτώσεις εξαναγκαστικής εξαφάνισης από τότε που ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ηγήθηκε του στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου προκατόχου του Μοχάμεντ το 2013. Πολλοί επικριτές του Σίσι, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων και δημοσιογράφων, αγνοούνται μετά την σύλληψή τους για μέρες, μήνες ή μερικές φορές χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κρατούμενοι συνήθως βασανίζονται, κακομεταχειρίζονται ή εξαναγκάζονται να ομολογήσουν εγκλήματα που δεν διέπραξαν.

«Το ENHR καταδικάζει τις κατασταλτικές πρακτικές των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στα σπίτια πολιτών τα ξημερώματα, του εκφοβισμού παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων και της κατάσχεσης χρημάτων και ιδιωτικής περιουσίας χωρίς άδεια από την αρμόδια εισαγγελία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο και κάλεσε τον επικεφαλής του Συνδικάτου Δικηγόρων της χώρας και τις εισαγγελικές αρχές να «επέμβουν άμεσα» για να αποκαλύψουν τα ίχνη του Μπαγιούμι και «να ανοίξουν έρευνα για να λογοδοτήσουν όσοι εμπλέκονται στο έγκλημα της εισβολής στο σπίτι του και της αυθαίρετης σύλληψής του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μέτωπο για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας των δικηγόρων, ένα κίνημα υπεράσπισης των λειτουργών της δικαιοσύνης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 50 δικηγόροι βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση στην Αίγυπτο . 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα