ΑΘΗΝΑ
06:39
|
18.05.2024
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, μίλησαν την Τρίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, μίλησαν την Τρίτη και συζήτησαν τη δέσμευσή τους να «αποτρέψουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο τουρκικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TRT Haber ανέφερε ότι ο Καλίν είπε στον Σάλιβαν ότι η Τουρκία θα παράσχει «πολύμορφη υποστήριξη» για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα μια επίσκεψη εκεί την Πέμπτη από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα «συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος με διπλωματία».

Η Τουρκία προσφέρθηκε τον Νοέμβριο να μεσολαβήσει στην κρίση. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν τον περασμένο μήνα πως τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ήταν ανοιχτές στην ιδέα να βοηθήσει η Άγκυρα. Η Τουρκία είναι θαλάσσιος γείτονας τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας, στη Μαύρη Θάλασσα, και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο. Τους κάλεσε να αποφύγουν οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι μια εισβολή στην Ουκρανία δεν θα ήταν συνετή.

Νωρίτερα χθες, Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι σκόπιμα δημιούργησε ένα σενάριο με σκοπό να την παρασύρει σε πόλεμο και αγνοώντας τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια σχετικά με την Ουκρανία.

Το TRT Haber ανέφερε ότι ο Καλίν και ο Σάλιβαν συζήτησαν επίσης για πιθανές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μετά από δεκαετίες εχθρότητας.

Οι δεσμοί μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν βρεθεί σε ένταση για μια σειρά ζητημάτων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, καθώς και των πολιτικών διαφορών στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να παραμερίσουν τις διαφορές και να επικεντρωθούν σε τομείς συνεργασίας, αλλά αυτό έχει αποφέρει ελάχιστη εμφανή βελτίωσηστις σχέσεις τους.

ΠΗΓΗ: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα