ΑΘΗΝΑ
08:14
|
07.05.2024
Γερμανοί επιστήμονες σχεδιάζουν να αναπαράγουν γενετικά τροποποιημένους χοίρους για να χρησιμεύσουν ως δότες καρδιάς για τον άνθρωπο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γερμανοί επιστήμονες σχεδιάζουν να κλωνοποιήσουν και στη συνέχεια να αναπαράγουν γενετικά τροποποιημένους χοίρους για να χρησιμεύσουν ως δότες καρδιάς για τον άνθρωπο, με βάση μια απλούστερη εκδοχή ενός ζώου κατασκευασμένου από τις ΗΠΑ που χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην πρώτη μεταμόσχευση χοίρου σε άνθρωπο στον κόσμο.

Ο Έκχαρντ Βολφ, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians στο Μόναχο, είπε ότι η ομάδα του στοχεύει να έχει το νέο είδος, τροποποιημένο από τη φυλή του νησιού Όκλαντ, έτοιμο για δοκιμές μεταμόσχευσης έως το 2025.

«Η ιδέα μας είναι να προχωρήσουμε με ένα απλούστερο μοντέλο, δηλαδή με πέντε γενετικές τροποποιήσεις», είπε ο Βολφ, το έργο του οποίου έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση στη Γερμανία, μια χώρα με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δωρεάς οργάνων στην Ευρώπη και ένα ισχυρό κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων.

Στα τέλη του 2021 περίπου 8.500 άτομα βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία από το Ίδρυμα Μεταμόσχευσης Οργάνων της χώρας.

Οι υποστηρικτές του Βολφ λένε ότι τα ζώα δότες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη συντόμευση αυτής της λίστας, αλλά οι επικριτές λένε ότι η τεχνολογία υπερβαίνει τα δικαιώματα των ζώων, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τους χοίρους σε εργοστάσια οργάνων, ενώ οι πίθηκοι που χρησιμοποιούνται σε πειράματα μεταμόσχευσης πεθαίνουν από αγωνία.

Τον Φεβρουάριο του 2019, συγκεντρώθηκαν πάνω από 57.000 υπογραφές σε διαδικτυακό κάλεσμα της γερμανικής ομάδας Doctors Against Animal Experiments που απαιτεί να σταματήσει η έρευνα για την ξενομομόσχευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη χειρουργική επέμβαση αυτού του είδους, μια ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ (ΗΠΑ) τον περασμένο μήνα μεταμόσχευσε μια καρδιά από ένα χοίρο με 10 τροποποιήσεις σε έναν άρρωστο άνθρωπο. Οι γιατροί του λένε ότι ανταποκρίνεται καλά αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης, απόρριψης του οργάνου ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα